Candidatul USL pentru Colegiul 2 Deputaţi Vlad Marcoci şi-a prezentat acea parte din programul electoral dedicată sprijinirii dezvoltării economice a mediului de afaceri şi proiectele destinate judeţului Neamţ şi, în special, municipiului Piatra Neamţ şi localităţilor Dumbrava Roşie şi Săvineşti ce fac parte din acest colegiu.
* PDL a încurajat evaziunea fiscală şi hoţia
„Nici un program electoral, un program de guvernare nu poate fi un program serios fără o componentă economică bine fundamentată”, a declarat Vlad Marcoci. „ Vreau să fac referire încă de la început la gândirea adoptată până în acest moment, de care este legată şi prognoza pentru perioada următoare. Cei de la ARD, fostul PDL vopsit, au mers pe ideea de austeritate. Poate această austeritate merge în Germania, la doamna Merkel, n-am de unde să ştiu. probabil că acolo dacă tai un salariu de 3.000 de euro la 2.800 de euro, să fie susţinută această măsură. La noi nu se poate acest lucru. Cea mai mare pagubă pe care ARD a produs-o a fost faptul că s-a redus consumul, reducându-se consumul firmele au avut pagube importante, pentru că dacă n-ai cui să vinzi este logic că nu poţi face plus valoare, la un moment dat trebuie să disponibilizezi oamenii care la rândul lor creează dificultăţi bugetului asigurărilor sociale. Vedeţi, un şir întreg de evenimente nedorite care s-au produs printr-o politică aberantă. Este logic că aceste lucruri trebuie schimbate. Este clar că sunt necesare alte decizii legate de Codul Fiscal, altfel nu vin nici investitorii. Ei nu vor pomană, dar în momentul în care nu există un Cod Fiscal predictibil, nu pot să-şi facă un plan de afaceri de lungă durată, pe 5 sau pe 10 ani. Dacă vine un guvern şi modifică TVA-ul de la 19% la 24%, aceasta este o lovitură cu un dublu efect. În primul rând firmele au pus pe piaţă produse mai scumpe, iar oamenii care trebuiau să le cumpere nu au mai avut bani. Taxele sunt, practic, căpătâiul oricărei afaceri şi dacă acestea nu sunt bine gândite se încurajează evaziunea fiscală, se încurajează hoţia, pentru că la un moment dat o firmă îşi face socotelile şi dacă taxele sunt mari – TVA, CAS-ul, impozitele pe venit şi pe salarii – există tendinţa deplasării acestor taxe în economia subterană”.
* USL susţine reducerea taxelor şi a parafiscalităţii
Vlad Marcoci a arătat că, spre deosebire de ARD, USL îşi axează strategia de sprijinire a mediului de afaceri pe reducerea fiscalităţii şi a parafiscalităţii împovărătoare, în special pentru micile afaceri: „Ceea ce susţinem noi, USL-ul, este reducerea acestor taxe pentru a lărgi baza de impozitare. Cum se poate realiza acest lucru? Să revenim în primul rând cu TVA-ul înapoi la 19%, într-o perioadă în care acest lucru se poate realiza, poate într-un an de zile, şi să reducem cu 5% impozitul pe asigurările sociale. Şi, foarte important la nivel local, să nu înglodăm bugetul cu nişte investiţii inutile care la un moment dat, ca să le poţi susţine, trebuie să măreşti taxele locale. Este un ansamblu de condiţii pe care trebuie să le asigurăm pentru ca firmele să-şi desfăşoare activitatea, să se dezvolte şi, totodată, să reuşească să absoarbă forţa de muncă cu care avem mari probleme, să aducă plus valoare la bugetul statului pentru că, altfel, programele sociale nu au nicio sustenabilitate dacă nu sunt asigurate fondurile din activităţile economice”.
* Hale de producţie şi utilităţi pentru micii afacerişti
„Foarte important este ca societăţile mici să fie suţinute atât de la bugetul central, cât şi de la bugetul local, prin crearea unor facilităţi atât de necesare mai ales la deschiderea unei afaceri. Discutam cu colegii mei, atât la Săvineşti, cât şi la Izvoare sau în Piatra Neamţ, despre faptul că, în loc să construim nişte bazine de înot în pantă, putem să dezvoltăm investiţii legate de hale de producţie de mici capacităţi şi de utilităţi pentru nişte mici investitori care, poate au bune intenţii, dar spun: „Eu nu am bani de chirie pentru hală, nu am bani pentru utilităţi, nu am bani pentru atâtea taxe!”. Şi atunci este foarte greu să începi o afacere, dar statul este doritor să câştige bani din investiţiile pe care privaţii le fac! Aşa că trebuie să vină şi statul ca şi coinvestitor punând la dispoziţie aceste facilităţi”.
* Modernizarea infrastructurii pentru turism
Vlad Marcoci consideră că un proiect extrem de important pentru municipiul Piatra Neamţ este acela care crearea unei leagături între oraş şi cele două mari aeroporturi din apropiere: „Vorbim despre modernizarea infrastructurii rutiere care leagă Piatra Neamţul de aeroportul de la Bacău şi de aeroportul de la Iaşi, care va fi aeroport internaţional. Este deosebit de important pentru că vom reuşi să atragem mult mai uşor investitori. În al doilea rând vom reduce numărul de şomeri din cei lăsaţi pe drumuri de fosta guvernare, pentru că vom da de lucru unora dintre ei. Din cei peste 16.000 de şomeri ai guvernării PDL Băsescu – Boc numai 1000 beneficiază de ajutorul de şomaj. Apoi este un mare beneficiu pentru dezvoltarea turismului, şi aici mă refer la turism ecumenic, turismul de afaceri sau la turismul de agrement”.
Vlad Marcoci a ţinut să vină şi cu o serie de precizări legate de modul în care decurge campania electorală în Piatra Neamţ: „Observăm că adversarii noştri de la ARD, în criză de idei sau de activitate, pentru că nu reuşesc să spargă anumite bariere, au început cu demersuri mai puţin plăcute şi le atrag atenţia că nu vom sta cu mâinile în sân. Îi invit pe cei de la Poliţia Comunitară în mod special să studieze care sunt atribuţiile pentru care sunt plătiţi şi să ştie că atât prin plângerile penale pe care le vom susţine, cât şi prin daunele civile pe care le putem cere, îi putem determina să revină la un comportament normal. Le putem cere chiar şi destituirea şi desfacerea contractelor de muncă. Îi rog să fie foarte atenţi să nu intre în acest joc murdar că este păcat. Până în momentul de faţă adversarii noştri politici au demonstrat că nu doresc să respecte legalitatea, le atrag atenţia că e bine să o facem măcar din acest moment, pentru că nu voi precupeţi nici un efort în a-i aduce pe calea cea dreaptă indiferent care vor fi măsurile pe care le voi lua! Concret, la un magazin din zona 1 Mai, unde au fost afişate materiale electorale care îmi aparţin, poliţiştii comunitari au ameninţat patronii că le vor face controale drastice, că riscă amenzi piperate şi poate chiar închiderea magazinului, dacă nu vor da întreg afişajul jos. Astfel de presiuni se fac şi asupra administratorilor unor asociaţii de locatari, din acelaşi motiv, afişajul electoral al candidaţilor USL”.