Vine scadenţa!

vine scadenta

*”În Neamţ, avem terenul pentru restituire”

zice Simion Stâncel,  directorul OCPI Neamţ

Scadenţa bate la uşă! Luna viitoare trebuie  finalizată inventarierea terenurilor pentru ca să se treacă apoi la aplicarea Legii 165/2013, privind retrocedarea prorietăţilor preluate abuziv de regimul comunist. Este foarte mult de lucru, în condiţiile în care primarii sunt ocupaţi până peste cap cu alegerile europarlamentare…

Rep: Care vor fi acţiunile întreprinse în perioada viitoare?

Simion Stâncel: Iniţial, programasem acţiunea de verificare şi avizare a documentelor privind retrocedările de teren pentru 15-31  mai. Am ţinut cont de alegerile europarlamentare  şi am reprogramat această acţiune pentru perioada 28 mai-11 iunie. Noi facem un grafic pentru fiecare localitate, după care îl transmitem în teritoriu. Facem graficul  pentru această perioadă, ca după 11 iunie să mai corectăm eventualele neconcordanţe  din anexele lor.  Să aibă timp să refacă documentaţia.  Dacă termină mai repede inventarierea pot veni la noi, pentru depunere, noi avizăm imediat documentaţiile respective.

Rep.: Termenul final, pe plan local, expiră pe 11iunie. Ce trebuie făcut până atunci? Care sunt paşii următori?

S.S.: Noi facem centralizarea la nivel se judeţ. La Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se face o balanţă cu necesarul de teren şi cel existent pentru retrocedare. După asta ADS-ul trebie să dea „undă verde” pentru punerea în posesie care trebuie  finalizată după ce se face restituirea în natură. Acolo unde se poate face asta. Din datele pe care le deţin, în judeţul Neamţ, avem terenul pe care trebuie să-l restituim, ne încadrăm la nivelul solicitărilor. La terenurile forestiere, nu se pune problema, aveam suficiente rezerve de teren pentru punerea în posesie.

Rep.: Aplicarea Legii 165 încurcă celelalte legi funciare, pentru că, acum, nu se mai dau titluri…

S.S.: Nu de mai dau titluri de proprietate până la finalizarea inventarierii terenurilor, adică până luna viitoare. Dacă o comună a terminat anexele, ele au fost avizate de OCPI Neamţ,  pot emite titluri de proprietate. La noi, procentul de imitere a titlurilor de proprietate este de peste 95 la sută.  După ce se va face inventarierea terenurilor şi se va face necesarul, o să se reevaluare a procentului de emiere a titlurilor de proprietate.

Rep.:  Faptul că s-au făcut remăsurători în teren, s-au luat la „puricat” toate documentele de proprietate, au ieşit la iveală multe nereguli?

S.S.: S-au lămurit multe probleme. Important e că nu sunt multe cazuri la noi. Litigiile de la teren care mai apar, sunt cele de sezon. Cele de la semănat şi apoi de la recoltat.

Rep. Se menţine oferta Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară de a cofinanţa lucrările cadastrale făcute de primării?

S.S.: Sigur că da, este o măsură care se menţine. Încasările  noastre încep din luna septembrie, de atunci vom putea face plăţi către primării. Se va asigura un cuantum de 6 lei pe hectar pentru  toată suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale. Finanţarea se va face din veniturile proprii ale instituţiei, începând cu data de 1 septembrie 2014, pe baza listei de priorităţi stabilită de către  prefecţii fiecărui judeţ. Până la  această dată,  dacă se vor aloca sume din Fondul de rezervă bugetară special pentru aceste lucrări, se vor efectua plăţi pentru cazurile în care documentaţia  este avizată de OCPI  şi conform listei de priorităţi.

 

Tina CONDREA