Vești bună pentru GAL-uri

Tina-GAL*Termenul pentru solicitarea de plăți a fost prelungit * În noua alocare financiară, fondurile europene sunt duble

 Grupurile de Acțiune Locală sunt o asociere între mai multe localități, firme și persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-socială a zonei respective. În alcătuirea unei astfel de entități nu este obligatorie respectarea granițelor județelor, cu GAL-ul putându-se trece de o parte și de alta a hotarului. Menirea  GAL-urilor constă în pregătirea și implementarea strategiilor de dezvoltare locală.

Avem constituite 5 Grupuri de Acțiune Locală nemțene, cu o cuprindere teritorială acoperitoare pentru tot județul. Este vorba de GAL „Ceahlău“, GAL „Ștefan cel Mare“, GAL „Nicolae Roznoveanu“, Gal „Valea Siretului“ și  GAL „Podișul de Nord al Moldovei“. În componența celor 5 GAL-uri nemțene intră comune și din alte județe. După cum situație este și inversă. Mai exact, în GAL-urile nemțene intră 5 comune din alte județe, iar 4 comune de la noi au trecut hotarelor județelor vecine.

Toate GAL-urile nemțene au accesat fonduri europene nerambursabile, multe investiții sunt deja finalizate, altele fiind în derulare.

*Șanse reale pentru finalizarea proiectelor

Grupurile de Acțiune Locală care au probleme în finalizarea cererilor de plată ar putea primi o derogare, astfel încât să poată depune documentația până cel târziu pe 30 noiembrie 2015. Derogarea se va acorda în anumite condiții, care vor fi stabilite ulterior.

Este mai bine că toate cererile de plată pentru proiectele implementate cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR 2007-2013, trebuie depuse până pe 13 noiembrie, astfel încât beneficiarii care nu sunt de acord cu eventuala decizie a AFIR de a nu plăti, să poată depune contestație. În cazul în care termenul de depunere se va prelungi, atunci beneficiarii trebuie sa se angajeze că nu vor depune contestații.

În perioada 2007-2013, au fost autorizate 163 de GAL-uri, din care 48 au probleme în finalizarea proiectelor derulate cu fonduri europene nerambursabile alocate prin PNDR.

*Alocare dublă

În noua alocare, ce se va derula în perioada 2014-2020, vor fi autorizate mai multe GAL-uri, iar fondurile europene destinate s-au dublat. În continuare, se pune accent deosebit pe aceste entități zonale, deoarece ele reprezintă singura modalitate viabilă prin care cetățenii – prin intermediul autorităților locale, societate civilă, societăți comerciale sau persoane fizice – hotărăsc ce trebuie finanțat pe raza localităților care fac parte din respectiva entitate. Numai prin GAL-uri se pot realiza investiții comune, de interes zonal, care deservesc mai multe localități. Fondurile disponibile accesate prin intermediul  GAL-urilor trebuie să fie repartizate în mod echilibrat, atât de beneficiarii publici, cât și de cei privați. Acum, Grupurile de Acțiune Locală pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate elaborării strategiilor de dezvoltare locală, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU