Verificarea fermelor de semisubzistenţă, la final

Tina-Ferme semisubzistenţă

*Din totalul de 160:  „promovate”-150,  „picate”-10!

Activitatea de verificare a fermelor de semisubzistenţă a ajuns la final. Detalii ne-a oferit Mihaela Neagu, coordonator Autoritate de Management -Compartiment Dezvoltare Rurală Neamţ: ”  A fost o activitate contracronometru. Protocolul cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a fost semnat ceva mai târziu. Înainte de asta, altă entitatea se ocupa de verificarea în teren, dar şi a dosarelor de plată la fermele agricole de semisubzistenţă. Controlul începe în anul IV, când fermierul depune cerera de plată aferentă anului III de activitate. Noi am verificat situaţia din anul trei de plată. Control în urma căruia se stabileşte dacă fermierul va mai primi bani pentru următorii doi ni, în speţă anul IV şi şi V de plată. Banii pentru fermele de semisubzistenţă se acordă eşalonat pe timp de 5 ani. Dacă la controlul pentru anul III de plată se constată nereguli, i se sistează plăţile pe următorii doi ani. Adevărul e că a fost foarte mult de muncă, în teren, dar şi la verficarea de birou. Un doasar ne-a luat cel puţin două ore pentru a-l verifica, conţine foarte multe formulare.”

Prin filtrul verificărilor au trecut 150 de doasare, toate fiind „promovate. Doar 10 dosare au „picat”. În cazul lor, fermierii au fost cei care au renunţat la finanţare. Probabil că au ştiut că au multe „lacune” la dosar, aşa că au renunţat la finanţarea europeană. Practic, eu nu s-au prezentat la verificare.  Au intuit că nu pot continua finanţarea, pentru că nu îndeplinesc condiţiile.

Trebuie să recunoaştem   că a fost foarte dificil şi pentru fermierii de semisubzistenţă, cei mai mulţi sunt oameni în vârstă, neobişnuiţi cu birocraţia.  Este foarte greu să ţină contabilitatea, e o întreagă birocraţie pe care n-o cunosc, unii chiar n-a îneţeleg. Dar s-au  descurcat până la urmă, au  apelat la persoane care ştiu cum să facă actele, să ţină contabilitatea. Dovadă că,  la nici una din fermele controlate, nu s-a dispus sistarea finanţării europene. Şi asta e o treabă tare bună. Agricultorul are mereu nevoie de bani.

Următoarea verificare a situaţiei fermelor de semisubzistenţă nemţene va avea lor pe parcusul  lunii octombrie 2014.

* Fermelor nemţene de semisubzistenţă- 5,49 milioane euro

Mulţi fermieri nemţeni au vrut să demonstrze că sunt hotărâţi să treacă de la agricultura de subzistenţă la cea profitabilă. Au dovedit asta prin numărul mare de proiecte depuse pentru accesarea finanţărilor europene destinate fermelor de semisubzistenţă. În total, din 2008 de când s-au alocat primii bani europeni destinaţi sprijinirii fermelor de semisubzistenţă, au fost declarate eligibile 732 de proiecte, intrate toate la finanţare. Valoarea totală alocată fermelor de semisubzistenţă din judeţul Neamţ se ridică la 5,49 milioane euro.

Este vorba de o alocare financiară integral neramburasbilă! Deci fără parte de contribuţie din partea fermierului. Fondurile sunt alocate în baza unui proiect întocmit de fermier, care include şi un Plan de afaceri, prin care se angajează să dezvolte ferma, să producă şi pentru piaţă, nu doar pentru consumul propriu al gospodăriei respective. Timp 3 de ani de la semnarea cererii de finanţare, nici un organ de control nu calcă prin “bătătura” fermierului. Abia din anul trei de plată, activitatea fermierului este luată la “puricat”. Dacă fermierul nu a îndeplinit toate condiţiile asumate în Planul de afaceri, se sistează finanţarea pentru următorii doi ani. Asta fără a da banii deja primiţi timp de 3 ani.

*În  viitoarea alocare financiară: Bani mai mulţi bani, „pretenţii” mai mari

Fermele de semisubzistenţă erau „tăiate” de la bani, începând cu acest an. Au avut noroc!  Ele vor intra în continuare la finanţare europeană, chiar din această vară. Cu menţiunea că se vor da mai mulţi bani, dar şi „pretenţiile” vor fi mai mari. În noua alocare, fermelor de semisubzistenţă li se va da câte 15.000 euro. Parcatic,   vorbim de sumă dublă faţă de alocarea anterioară, când se dădeau 7500 euro, pe timp de 5 ani. Acum,  banii vor fi plăţi în două tranşe, în prima fermierilor li se va da 80 la sută din suma totală  de 15.000 euro. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, APDRP va întocmi proiecte -tip pentru fermele de semisubzistenţă din sectoarele vegetal, zootehnic şi ferme mixte. De această dată se vine şi cu o condiţie nouă impusă finanţării feremelor de semisubzistenţă. Ca să poată primi banii europeni, ferma trebuie să fi fost înfiinţată cu doi ani în urmă! Adică, se impune să aibă o “vechime în branşă” de minimum 24 de luni!

Alocarea financiară  destinată fermelor de semisubzistenţă va ajunge doar  pentru 10.000 gospodării  ţărăneşti, la nivel naţional. Asta ar însemna, în medie,  câte 250 de ferme de semisubzistenţă pentru fiecare judeţ.  Va fi sesiune permenentă de depunere a proiectelor.Procedura e simplă: când se termină banii, automat se sistează  şi  primirea proiectelor. Fermele de semisubzistenţă vor intra la finanţare chiar din această vară.

Tina CONDREA