Vasile Balcan, şef peste tot „zahărul” din România

Vaile Balcan, dir, MARSAT

Vasile Balcan a fost ales preşedintele Organizaţiei Interprofesionale Naţionale „Zahărul” din România. OINZR este costituită din reprezentanţii asociațiilor profesioanle de pe filiera producerii, achiziţionării, depozitării, procesării, distribuţiei şi comercializării zahărului  şi a sfeclei de zahăr din ţara noastră.

OINZR a aluat fiinţă în urmă cu 6 ani, iar alegerea conducerii se face din doi în doi ani. Preşedinţii sunt aleşi, pe rând, din partea Federaţiei  cultivatorilor de sfeclă de zahăr apoi de la procesatori.  Pratic, acum, Vasile Balcan este şef peste tot „Zahărul” din România. Dumnealui fiind, în acelaşi timp, şi preşedintele Cutivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Zona Moldovei .

Cum va sprijinii cultivatorii de sfeclă de zahăr,dar  şi dezvoltarea producţiei autohtone de zahăr, de la înălţimea noii sale poziţii, a fost prima întrebare adresată proaspătului preşedinte OINZR, Vasile Balcan:”Prioritară este, în continuare, producerea zahărului din sfecla cultivată pe teritoriul României, la nivelor cotelor alocate de Comunitatea Europeană. Ne propunem ca toată sfecla procesată în cadrul cotei alocate să fie cultivată în ţara noastră. În anii din urmă au fost şi situaţii când fabricile de zahăr de la Luduş şi Oradea aduceau şi prelucrau sfeclă din Franţa,  Ungaria şi Austria. În aceste conduţii, cultivatorii autohtoni de sfeclă de zahăr erau în pierdere. Este vorba de o  diferenţă de preţ de 4-5 euro pe tona de sfeclă de zahăr. Bunăoară, fabrica de zahăr de la Roman îşi depăşea mereu cota alocată. Drept urmarea,  pentru producţia de zahăr din afara cotei, cultivatorilor de sfeclă de zahăr din zona Moldovei li se plătea recolta cu 5 euro mai puţin la fiecare  tonă. Anul trecut, pentru „Agrana” Roman, s-a obţinut o suplimentare de cotă de 12.000 tone de sfeclă de zahăr. Asta înseamnă o creştere de preţ pentru această cantitate. Mai exact, cele 12.000 tone s-au achiziţionat cu  5 euro mai mult pe tonă.”

De la Vasile Balcan am dorit să aflăm dacă are noutăţi în privinţa cotei de zahăr. Dacă se va mai menţine ori nu. Ea a fost negociată ca  fiind valabilă până în anul 2014. Practic, de anul viitor ar trebui să dispară cota de zahăr. Replica a fost promptă: „Cota de zahăr se menţine până în anul 2017. S-a făcut o prelungire de 3 ani, vom vedea ce va fi după 2017. Deocamdată, avem nevoie de cota de zahăr. Dacă s-ar reunţa la cotă, s-ar înregistra o scădere a preţului de valorificare a producţiei de sfeclă de zahăr.”

Cota e bună, pentru că se produce sfeclă de zahăr cât să acopere necesarul de consum de zahăr din ţările membre ale Uniunii Europene. În aceste condiţii se stabileşte şi un anumit nivel a preţului de valoridicare a sfeclei de zahăr. Fătă cotă, se poate ajunge la supraproducţie de sfeclă de zahăr, ceea ce, automat, duce la scăderea preţului de vânzare a recoltei de sfeclă.

Tina CONDREA