Varza, doctorul cu…frunze

Tina-VarzăVarza albă este o legumă cu numeroase efecte terapeutice,astfel că din leac „băbesc” a devenit un medicament natural. Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi în fibre, varza are acţiune nutritivă, digestivă, energizantă, remineralizantă şi tonică. Pentru păstrarea intactă a proprietăţilor sale benefice, este de preferat consumul în stare crudă, sub formă de salată sau de suc proaspăt. Este un adevărat rezervor de vitamine şi de minerale, fiind în acelaşi timp foarte puţin calorică: este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C (varza de Bruxelles mai ales, apoi varza creaţă şi varza roşie); mai conţine provitamina A, vitamina E şi vitamine din grupul B.

Conţine şi multe minerale: calciu, sodiu, magneziu, fosfor, fier, fibre şi enzime. Conservarea prin murare nu distruge vitamina C, dimpotrivă, în această formă are capacitatea de a prelungi timpul de păstrare a acesteia. Sucul de varză crudă are efecte excelente: reglează digestia, restabileşte flora intestinală şi este eficient în tratarea ulcerelor duodenale şi colitei ulceroase.

Folosită intern sau extern, varza s-a dovedit a fi un adevarat panaceu, care concurează cu succes cele mai sofisticate medicamente. De altfel a și fost supranumită doctor cu frunze, un veritabil vraci al naturii.

Varza crudă este indicată în colitele ulceroase, constipaţie şi hemoroizi, dar şi în edeme, litiază renală, ciroză şi ascită, ea având un puternic efect diuretic.

*Varza, efecte terapeutice

Nutriţioniştii recomandă varza în tratarea ulcerului, prescriind câte un litru de suc proaspăt de varză pe zi, consumat în mai multe doze, pe o perioadă de zece zile. ­Cercetările moderne arată că acest regim are ca efect vindecarea completă.
Terapia cu varză vine în ajutorul persoanelor care suferă de anemie. Alege mai ales varza de culoare verde-închis, care ­este bogată în fier, iar conţinutul ­mare de vitamina C din compoziţia sa ajută organismul să asimileze mai bine acest mineral. Fiecare tip de varză poate fi utilizat de cei care doresc să urmeze o cură de purificare a organismului. Varza roşie, de exemplu, are efecte depurative şi o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Varza de Bruxelles contribuie la detoxifierea organismului, dar este renumită şi pentru efectul echilibrant pe care-l are asupra nivelului glicemiei.
Celor cu afecţiuni hepatice li se recomandă în mod deosebit cura cu suc de varză creaţă (câte trei-patru pahare pe zi), pentru că are acţiune de detoxifiere a ficatului şi ­îmbunătăţeşte acţiunea sistemului imunitar. Toate soiurile de varză sunt surse importante de vitamina B3, cunoscută şi sub numele de niacină sau PP, cu efect energizant. De aceea, în timpul unei cure, se recomandă o porţie zilnică de ­câte 300-400 g de salată de varză ­albă în amestec cu varză creaţă. În cazul în care alegi o cură cu suc de varză, porţia zilnică este de 50 ml de suc, pe care trebuie să-l consumi între mese.
Tina CONDREA