Vânzarea terenurilor la străini

teren-de-vanzare_resize

*S-a modificat legea, nu şi sancţiunile

* Amenda maximă, 500.000 lei/ha

De la 1 ianuarie 2014, în România  se va liberaliza liberaliza piaţa funciară, este o prevedere  înclusă  Tratatului de aderare la Uniunea Europeaană, musai trebuie s-o respectăm. Motiv pentru care, în luna septembrie, a apărut un prim proiect de lege privind vînzarea terenurilor către străini. În acel act normativ era  impusă limita de 100 de hectare de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat al Uniunii Europene. În plus mai era  o altă  masură restrictivă, cea care viza experienţa de 5 ani în agricultură a celui ce cupăra pământul. Comisia Europeană a considerat că aceste două condiţii sunt discriminatorii Ca atare ele au şi fost scoase din actualul proiect de lege privind vânzarea terenului către străini, persoane fizice. Vorbim de noua lege apărută la finele lunii trecute. Ca să să nu ne „fugă” pământul de sub picioare, în noul act normativ s-a venit cu nişte facilitităţii pentru cumpărătorii autohtoni de terenuri. Una dintre ele se referă la dreptul de preemţiune, cu mult extins de astă dată. Respectarea dreptului de preemţiune are în vedere pe:  coproprietarii persoane fizice, arendaşi, vecini persoane fizice, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole în localitatea unde este situat terenul, precum şi al Statului Român, la aceleaşi preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin această lege. Înainte de apariţia cele de a doua legi de vânzare a terenurilor la străini, unii considerau că dreptul de preemţiune pentru tinerii în vârsta de până la  40 de ani ar putea fi o masură discriminatorie. Cine se frige cu ciorba, suflă şi în iaurt…  Până la urmă, limita de vârstă de 40 de ani n-a mai fost ca fiind discriminatorie de cei de la comisia Europeană. În plus, pentru a impulsiona cumpărarea terenurilor agricole de către români, s-a venit cu mai multe facilităţi în privinţa paşilor ce trebuie urmţi până la semnarea contractului vânzare-cumpărare.

*Sancţiuni extrem de dure: anularea tranzacţiei ori amenzi de 500.000 lei/ha!

Legea privind vânzarea terenurilor din extravilan către persoane fizice, române ori străine, şi după ultima „ajustare”, menţine sancţiunile extrem de dure, ca sume imense ale amenzilor.  Cel mai tare se bate şi acum moneda pe păstrarea destinaţiei categoriei de folosinţă a terenului cumpărat, musai trebuie să fie cea înscrisă în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de 100.000 lei/ha.  Dacă s-a „călcat pe bec” şi a doua oară, adică timp de doi ani,  consecutivi, nu este respectată categoria de folosinţă a terenului respectiv, amenda se multiplică de 5 ori, ajungând  la 500.000 lei /ha.  Suma se mai multiplică în funcţie de numărul de hectare din terenul căruia i s-a schimbat categoria de folosinţă. Cu cât suprafaţa este foarte mare, cu atât creşte şi amenda. Mai ales că în noua lege a dispărut limita de suprafaţă maximă cumpărat, care era de 100 ha. Cine are bani, poate cumpăra oricât teren vrea.

Amenzi cuprinse între 50.000-100.000 sunt aplicate celor care nu menţin ori distrug sistemele de irigaţii ori de îmbunătăţiri funciare aflate pe pământul cumpărat. În acest caz se aplică şi o sancţiune complementară constând în desfiinţarea noilor construcţii şi aducerea terenului în starea iniţială, precum şi refacerea infrastructurii de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare, pe cheltuiala contravenietului.

Sun lovite de nulitate absolută contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor din extravilan de către persoane fizice, încheiate fără respectarea deptului de preemţiune. La fel se întâmplă şi în cazul în carea vînzarea terenului se face la un preţ mai mic ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare.

Legea  conţine sancţiuni extrem de dure, care ar trebui să dea mult de gândit celui care vrea să-şi sporească proprietăţile funciare. „Latifundiarilor” trebuie să fie atenţi la o chestiune: multe din amenzile aplicate  constituie venit la bugetul Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare. Aici intră amenzile  cele mai consistente, de 50.000-100.000 lei şi amenda de 100.000 lei/ ha, care poate ajunge până a 500.000 lei/ha. Miza fiind  propriul buget, e de presupus sine  că Autoritatea nu va sta cu mâinile în sân atunci când vine vorba de aplicare a legii, în litera şi spiritul ei. E vorba şi de bugetul Autorităţii!

Tina CONDREA