Utilaje second-hand din fonduri europene

*Tinerii fermieri sunt avantajați * Există mai multă libertate în achizițiile de utilaje *Dar și simplificări care… complică lucrurile

 Achiziționarea de utilaje second-hand din fonduri europene a devenit posibilă după intrarea în vigoare a noilor ghiduri în baza cărora fermierii pot depune proiectele cu finanțare nerambursabilă. Spre exemplu, la submăsura „Instalarea tinerilor fermieri“ nu mai figurează o listă cu cheltuieli eligibile, ceea ce dă mult mai multă libertatea în achizițiile de utilaje și echipamente agricole. Dar nu-i singura finanțare europeană la care se pot face achiziționării de tractoare și mașini agricole second-hand.

Acum, ghidul solicitantului aferent acestor măsurii de sprijin financiar european aduce câteva modificări importante în ceea ce privește condițiile și achizițiile care sunt eligibile. Fermierii pot cumpăra utilaje second-hand dacă și-a îndeplinit obiectivele asumate în fișa tehnică a submăsurii, sprijinul acordându-se în vederea facilitării stabilirii tânărului fermier în baza planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse în cadrul planului, inclusiv capitalul de lucru și activitățile relevante pentru implementarea corectă a planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile indiferent de natura acestora. Asta înseamnă că fermierii pot face orice tip de achiziție, inclusiv de utilaje second-hand sau teren agricol, totul cu respectarea unor condiții clar delimitate.

*Trebuie respectată procedura de achiziție

Dacă fermierul decide să achiziționeze un utilaj sau echipament agricol la mâna a doua, acesta are obligația să respecte procedura de achiziție pentru bunurile cu o valoare mai mică de 15.000 euro. Tânărul fermier trebuie să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul, plata se face doar prin bancă, cu ordin de plată, să ia o factură și, la primirea bunului, să facă un proces verbal de predare-primire și punere în funcțiune. Acestea sunt documentele obligatorii ale plății, acolo unde achizițiile sunt mai mici de 15.000 euro.

Tânărul fermier poate să-și cumpere tot ce vrea din banii pe care îi accesează prin intermediul măsurii, pentru că banii cheltuiți nu trebuie justificați. Tânărul fermier justifică doar îndeplinirea obiectivelor, restul sumei putând fi folosită pentru a cumpăra inclusiv utilaje second-hand sau teren agricol, totul depinde de câți bani are omul și ce vrea să facă în ferma lui. Legiuitorul îi dă posibilitatea să decidă singur cum gestionează activitatea din fermă și ce achiziții decide să facă.

*S-a renunțat la cei 10 ani pentru contractul de arendă!

Condiția aberantă pe care fermieri erau obligați să o respecte pentru a accesa banii europeni a fost eliminată anul acesta din ghidul solicitantului. Cu toate simplificările anunțate, se pare că planul de afaceri este mai stufos decât cel cerut anul trecut. Ca noutăți concrete pot spune că s-a renunțat la perioada aberantă de minim 10 ani, a contractului de arendă, acesta trebuie să fie valabil la momentul depunerii proiectului, pe numele solicitantului. Există alte condiții în cadrul ghidului care spun că trebuie să menții condiția de eligibilitate, prin asta trebuie să ai o exploatație, o dimensiune. Legat de planul de afaceri, acesta s-a mai extins, s-a mai complicat, se cer informații mai multe, mai detaliate adică simplificare acolo nu există. Planul de afaceri a fost restructurat, dar se solicită informații suplimentare. Altfel spus, s-a venit cu simplificări care… complică și mai mult lucrurile!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU