Urzica moartă ca medicament

Tina-UrzicăUrzica moartă crește în flora spontană și este ușor de identificat, tulpina și frunzele sunt păroase, iar florile sunt albe sau ușor gălbui. Urzica moartă apreciază locurile umbroase de pe marginea drumurilor, pădurilor, crește în tufărișuri, pe lângă ziduri și garduri vechi. Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei, din care se prepară infuzie și decoct, având substanțe active importante: săruri de potasiu, acid galic, ulei volatil, saponine, tanin, glucozide.

Urzica moartă este folosită pentru calmarea stărilor nervoase ale femeilor în timpul menopauzei, este recomandată în insomnii și în diareele ușoare. Urzica moartă, sub formă de infuzie, se întrebuințează, în special, în bolile aparatului genito-urinar, leucoree, dismenoree, în hipertrofia sau inflamația prostatei.

Ceaiul de flori sau din tulpini de urzică moartă se folosește în răceală, tuse, tuse convulsivă. Sub formă de băi, urzica moartă aduce ameliorări în abcese, tumori, varice, ulcere și umflături cauzate de gută. Intern, se administrează sub formă de infuzie: o linguriță de plantă mărunțită, la 200 ml apă clocotită; se lasă 20 minute; se strecoară, se îndulcește cu zahăr și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Extern se folosește infuzia din 60 g plantă mărunțită la un litru de apă clocotită; după 20 de minute se strecoară, se întrebuințează în spălături vaginale, seara înainte de culcare; de asemenea, se folosește în comprese, gargară, clisme sau băi de șezut.

Tina CONDREA