Unifero a dat startul concursurilor de Creaţie Literară pentru elevi şi adulţi

21/01/2018

International Union of Romanian Women for Women (UNIFERO), organizaţie cu sediul în Australia, condusă de românca Smaranda Livescu, organzează şi anul acesta concursuri de creaţie literară, consacrate în ultimii ani prin participare amplă, internaţională. În fiecare an, elevii, profesorii lor şi adulţii câştigători sunt premiaţi în cadrul conferinţei UNIFERO. Ediţia din 2017 a fost susţinută la Piatra Neamţ, manifestare încununată de un spectacol caritabil fiind găzduită de Consiliul Judeţean Neamţ.
Concursul de Creaţie Literară pentru elevi 2018 este structurat pe grupe de vârstă şi are tematici diferite. Participarea este, ca în fiecare an, gratuită.
Se acordă Diplome pentru locurile I, II, III și trei mențiuni, plus premii în obiecte. Profesorii îndrumători primesc Certificate de participare care sunt luate în considerare pentru Portfoliul personal profesional. Câștigătorii vor fi premiaţi în cadrul celei de-a XI-a Conferinţe UNIFERO, care se va desfășura, anul acesta, între 13-16 iulie 2018 la Alba Iulia. Concursul este deschis între 30 ianuarie – 30 mai.
Elevii claselor III-VI vor compune o scrisoare de două pagini, adresată unei profesoare/femei din familie, în care trebuie să o convingă de ce ar vrea să meargă să viziteze Republica Moldova şi Bucovina de Nord din Ucraina.
„Folosiți internetul pentru a afla date despre RM, locuri de vizitat, istoria țării parte din România. Nu copiați. Plagiatul se descalifică”, subliniază organizatorii.
Lucrarea trebuie să fie însoțită de o anexă cu următoarele informații: Nume, școala cu adresa exactă și completă, clasa, adresa email, foto elev – elev;Nume, școala, adresa email – profesor îndrumător. Profesorii îndrumători trebuie să trimită lucrările elevilor plus anexa la toate adresele următoare de e-mail: worldprofm14@gmail.com, paraschiva.abutnaritei@yahoo.com, mariavisoschi@gmail.com , ioanvisoschi@yahoo.com . Nu vor fi acceptate lucrări trimise direct de elevi. Juriul va anunța câștigătorii pe www.unifero.net la începutul lunii iulie 2018.
Pentru clasele VII-VIII, tema concursului constă în scrierea unei poveşti adevărate, spusă de bunica, mama sau o doamnă profesoară despre basarabia şi Bucovina de Nord: ce a dus la desprinderea acestora de România (evenient istoric). În acest caz, poate fi menționată sursa de informare completă (pagină, carte, autor articol sau link internet). Pentru clasele IX-XII, concursul constă în prezentarea, sub forma unui eseu sau interviu, a poveştii Elenei ALISTAR ROMANESCU, figură de bază în realizarea Marii Uniri, sau a oricarei alte femei participante la eveniment sau susținătoare a acestuia. Lucrarea trebuie să cuprindă introducere (numele, vârsta, poziția socială, perioada și locul în care a trăit și prin ce este cunoscută); părerea pe care o aveți despre ea – dați cel puțin două exemple care să vă susțină opinia; reacția pe care ați fi avut-o dacă erați în locul Elenei ALISTAR ROMANESCU în timpul și situația în care a trăit concluzie.
Pentru adulţi, concursul constă în redactarea unei povestiri pentru copiii lumii- despre femei de excepție din România sau din altă țară, implicate în evenimente istorice (ex. Ana Ipătescu, Jean d’Arc, etc. Povestirea pentru copii va avea până în 3 pagini, cu paragrafe. Textul poate fi însoțit și de o pagină cu grafică/desen propriu ca ilustrație (extra pagină). Persoanele care nu vor opta pentru povestire pot alege să conceapă Pagini de Jurnal-  despre un eveniment istoric sau social în care a fost implicată o femeie și care a afectat viața locuitorilor/existența României/sau a omenirii, în 3 pagini.
Lucrările premiate vor fi tipărite în volumul „UNIFERO – Diamante Spirituale”
Premianții Concursurilor anterioare UNIFERO pot participa ca oaspeți de onoare cu lucrări pe una dintre cele două teme.
Geanina NICORESCU