„Undă verde“ tratării semințelor cu neonicotinoide

Tina-Tratarea semințelor*Vizate sunt culturile de porumb și floarea soarelui *Autorizarea expiră la 31 mai 2016

La însămânțările din această primăvară, fermierii pot folosi semințe de floarea soarelui și porumb tratate cu pesticide din clasa neonicotinoidelor. Este posibil acest tratament ca urmare a obținerii noii derogări pentru utilizarea acestor produse fitosanitare obținute de la Comisia Europene. Semn că oficialii europeni au înțeles că România se află într-o situație ceva mai specială față de alte țări, deoarece se confruntă cu atacuri frecvente ale dăunătorului Rățișoara porumbului. O sămânță netratată, chiar și în zona noastră, ar însemna o cultură ratată. Sunt în joc suprafețe foarte mari.

Bunăoară, anul trecut, în județul Neamț au fost semănate cu porumb pentru consum aproape 58.000 hectare, cu porumb pentru sămânță peste 900 ha, iar cu floarea soarelui 12.335 hectare.

* Sunt autorizate 4 produse fitosanitare

Ministerul Agriculturii a dat autorizație temporară pentru utilizarea a 4 produse de protecția plantelor. Acestea vor fi folosite la tratarea semințelor pentru combaterea dăunătorilor la culturile de porumb și floarea-soarelui.
Autorizarea este valabilă 117 zile și expiră pe 31 mai. Sămânța de porumb și de floarea-soarelui tratată se va utiliza numai în zonele și pe suprafețele cu infestare puternică a dăunătorilor de sol. Este interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată după data de 31 mai.
Companiile vor comercializa produsele numai celor care fac dovada că tratamentul va fi efectuat de personal calificat, în instalații profesionale înregistrate la oficiile fitosanitare județene. Mașinile de tratare a semințelor trebuie să fie dotate cu dispozitive de înmagazinare a prafului. Cei care vând aceste produse trebuie să țină o evidența strictă a cantităților comercializate și vor comunica toate informațiile Ministerului Agriculturii.

*Evidența suprafețelor și a produselor folosite

Punerea sub brazdă a semințelor tratate cu unul din produsele autorizate se va face doar cu semănători pneumatice cu grad înalt de încorporare în sol și cu reducerea la minimum a emisiilor de praf. Producătorii agricoli care vor folosi aceste semințe trebuie să țină o evidență strictă a suprafețelor însămânțate în registrul privind evidența tratamentelor cu produse de protecția plantelor, pe culturi.
Fermierii mai au obligația să marcheze solele unde au înființat astfel de culturi cu plăcuțe de avertizare pe care să scrie „Semințe de porumb / floarea-soarelui tratate cu…“ și denumirea produsului utilizat. Fermierii au obligația să anunțe primăriile și apicultorii din zonă despre perioada în care vor semăna semințe tratate cu unul din produsele autorizate.
Inspectorii fitosanitari vor monitoriza întreaga acțiune și vor efectua controale în locurile de tratare a semințelor, dar și în câmp, la semănat.

*Apicultorii sunt nemulțumiți

Utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor nu este privită cu ochi buni de către apicultori, aceștia declarând că substanțele toxice folosite în culturile agricole au ca efect distrugerea sistemului nervos al albinelor, fenomen care duce la moartea lor. Apicultorii propun ca neonicotinoidele să fie folosite doar în zonele în care s-au înregistrat atacuri ale dăunătorilor la culturile de porumb și floarea soarelui. Pesticidele din clasa de neonicotinoide au fost introduse pe piața europeană în anul 2000, fiind foarte eficiente, dar și mai toxice.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU