Undă verde despăgubirilor pentru secetă

Tina-Secetă I*Cererile se primesc până pe 2 decembrie *Banii se dau până la finele anului

De la Comisia Europeana s-a dat „undă verde“ pentru plata ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severă manifestată în perioada aprilie-septembrie 2015. Plățile urmează să se facă până la sfârșitul acestui an. Una dintre cele mai mari probleme în depunerea cererilor pentru despăgubirile de secetă a fost rezolvată prin dispoziția ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Demnitarul a anunțat că APIA va primi cererile producătorilor indiferent dacă atestatul era emis la data efectuării controalelor sau nu. În cazul  persoanelor juridice nu se solicită la dosar și atestatul de producător.

Beneficiarii ajutorului financiar sunt producătorii agricoli înregistrați în evidențele APIA Neamț cu cerere unică de plată aferentă anului 2015, dar numai cei care sunt declarați eligibili la schema de plată unică pe suprafață pentru acest an, în urma controlului administrativ. Inițial, 30 noiembrie era dată ultimă până la care fermierii puteau depune cereri pentru despăgubiri la APIA. Având în vedere că data de 30 noiembrie 2015 este zi nelucrătoare, cererile se vor primi până pe 2 decembrie 2015 inclusiv.

La APIA Neamț se estimează că vor fi depuse în jur de 17.000 cereri de despăgubiri pentru secetă, din care peste două treimi vor fi depuse de persoane fizice care au culturile agricole afectate de seceta din vară.

*Plăți diferite pe culturi agricole

Plățile compensatorii sunt diferențiate și se acordă pentru pierderile de venit la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfecla de zahăr, legume în câmp, plante de nutreț, pășuni și fânețe. Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producătorii persoane fizice sunt de: 280 de lei/ha la porumb boabe, 285 de lei/ha la floarea-soarelui, 335 de lei/ha la soia, 1.130 de lei/ha la cartof, 600 de lei la sfecla de zahăr, 1.490 de lei/ha la legume de câmp, 225,5 de lei/ha la plante de nutreț, 50 de lei/ha la pășune și 75 de lei/ha la fâneață.

Pentru persoane juridice și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, cuantumurile sunt duble față de cele pentru persoane fizice, la toate culturile.

La nivel național, de despăgubiri vor beneficia circa 173.500 producători agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice și 8.400 persoane juridice. Valoarea totală a despăgubirilor este de maximum 640 de milioane de lei.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU