* Aproape 700 de pietrence testate gratuit, anul acesta, pentru depistarea cancerului de col
Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin atrage din ce în ce mai multe pietrence, iar scopul este atins. De la începutul acestui an şi până în prezent, una din zece paciente testate a fost depistată pozitiv, ceea ce înseamnă că prezintă leziuni de col care i-ar putea pune viaţa în pericol.
„Programul de screening a debutat în decembrie anul trecut, după ce am asigurat baza materială necesară. Testul constă în recoltarea de probe de la nivelul secreţiei colului uterin, în vederea depistării leziunilor suspecte, cu grad avansat până la cancer de col uterin”, ne-a declarat Mihaela Iacob, medic primar obstetrică-ginecologie.
La cabinetul de ginecologie din policlinica spitalului judeţean se prezintă, zilnic, între 5 şi 10 femei care doresc să afle dacă sunt sănătoase din acest punct de vedere, mai ales că aceste teste sunt efectuate gratuit în cadrul programului de sănătate.
„Zilnic se prezintă la noi, cu acel formular tipizat primit de la medicul de familie, de la 5 până la 10 paciente; de la debutul programului şi până în prezent avem 680 de recoltări de probe, în 64 de cazuri rezultatul a fost pozitiv, iar pacientele respective au primit, de la medicul de familie, recomandare de consultaţie de specialitate şi investigaţii suplimentare”, a mai spus dr. Iacob.
Cele mai multe femei identificate cu leziuni la nivelul colului fac parte din grupa de vârstă 40-49 de ani. Cea mai tânără pacientă depistată pozitiv are 25 de ani, iar cea mai vârstnicâ are 64 de ani.
Programul de screening pentru cancerul de col uterin se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, fiind incluse femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu. Testările sunt gratuite. Nu sunt incluse în program femeile care au o neoplazie de col sau genitală, femeile care au absenţa congenitală a colului şi femeile care au suferit o histerectomie.
Geanina NICORESCU