Un rareșist, în cursa pentru finala Concursului Internațional de Discursuri EF Challenge

13/04/2016

finalist finalist2Un licean din Piatra Neamț se numără printre cei 20 de finaliști din România calificați la finala națională a Concursului Internațional de Discursuri EF Challenge. Claudiu Landan, elev la Colegiul Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț (coordonator profesor Adina Diaconescu), va participa la competiția programată pentru data de 16 aprilie 2016, începând cu ora 11, la Centrul de Limbi Străine Flying Colours din București. Cele mai bune 4 discursuri se vor califica mai departe, la selecția mondială a competiției, care va avea loc în data de 30 aprilie.

Finaliștii vor prezenta același discurs pe care l-au pregătit sub atenta coordonare a profesorului și care a fost trimis organizatorilor pentru selecția națională, dar spre deosebire de etapă trecută, discursul va fi susținut în fața unui juriu. Discursurile câștigătorilor se vor filma de organizatori și se vor trimite la selecția mondială. În continuare, după o amănunțită selecție, vor fi anunțate cele mai bune 20 de discursuri din lume, care vor fi prezentate în fața unui public internațional, la Forumul EF Youth Leadership, ce va avea loc în august 2016, la Rio de Janeiro (Brazilia).

Pentru selecția mondială, organizatorii au pregătit și premii atractive pentru participanții din întreaga lume. Douăzeci dintre aceștia, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, vor fi câștigătorii unei excursii la EF Youth Leadership Forum în Rio de Janeiro. Cei mai mici dintre oratori (11-14 ani) au șansa să câștige un curs împreună cu colegii de clasă, în Marea Britanie sau în Singapore. Zece elevi vor câștiga o tabără internațională de studii pe o durată de două săptămâni. Recompensați vor fi și profesorii coordonatori, iar zece dintre aceștia vor primi un curs de pregătire didactică în străinătate. În plus, 300 de elevi și profesori vor câștiga un curs online de limbă engleză la EF Englishtown, pe o durată de 3 luni.

„În urma preselecțiilor care au avut loc în școli, au fost trimise către preselecția națională peste 45 de discursuri elaborate și prezentate de elevii români. Am rămas cu toții foarte plăcut surprinși de profunzimea argumentelor și de viziunea lor despre lume și viață. Totodată, am remarcat optimismul cu care aceștia privesc viitorul lor și credem cu tărie că țara noastră excelează la capitolul public-speaking, mai ales în rândul elevilor. Putem afirma, fără teama de a greși, că elevii români sunt unii dintre cei mai buni oratori din lume. Trăind într-o epocă a globalizării, în care comunicarea publică și cea intercomunitară reprezintă unele dintre cele mai importante valori pe care copiii trebuie să le deprindă, considerăm că sistemul educațional românesc ar trebui să ia în calcul și introducerea unei materii opționale de public-speaking, care să îi pregătească pe tineri pentru societatea modernă“, a transmis Andrei Henegar, directorul Qdays Educational Holidays și coordonatorul etapei naționale a concursului internațional de discursuri.

Qdays Educational Holidays este reprezentantul oficial al EF Education First în România și coordonatorul ediției naționale a EF Challenge. De 6 ani, Qdays organizează tabere internaționale și promovează multiculturalitatea prin educație internațională. Programele disponibile prin intermediul Qdays, dar și informații mai multe despre EF Challenge pot fi găsite pe pagina www.Qdays.ro.

Geanina NICORESCU