Un eveniment așteptat de fermieri: se dau subvențiile restante

Tina-Subvenții, foto director Mihai Dorneanu*Plata pe suprafață se va face între 1-8 aprilie * Sprijinul cuplat se va acorda în lunile mai-iunie *Crescătorii de animale nu intră acum la plată!

O veste bună pentru fermieri: modulul APIA pentru controlul administrativ funcționează! Așa că, de câteva zile se lucrează intensiv și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț. „Cererile fermierilor sunt trecute prin cel de-al doilea control administrativ. Deja avem autorizate la plată 12.000 din cele 27.228 cereri unice depuse la noi. Vrem ca în 2-3 zile să terminăm treaba“, a declarat Mihai Dorneanu, director APIA Neamț.

„Evenimentul“ a fost posibil după ce modulul pentru cel de-al doilea control administrativ a fost pus pe picioare de dezvoltatorul softului. Acest lucru înseamnă că listele cu fermierii eligibili pentru plata subvențiilor sunt procesate și pregătite pentru autorizarea la plată. După finalizarea controlului administrativ nu mai rămâne decât autorizarea la plată și banii pornesc spre conturile indicate de fermieri în cererile de subvenții.

*Au scăpat de un calvar!

Fermierii și funcționarii APIA au scăpat de un calvar, prin eliminarea anexei 42. Asta contează foarte mult! Este o anexă care se completează de către funcționarii APIA Neamț când se face autorizarea la plată. Nu se va mai pierde timpul să se răspundă la multele întrebări impuse de acea anexă.

Se câștigă timp extrem de prețios! Listele vor fi gata pregătite, iar când va fi funcțional modulul pentru autorizarea plăților, se dă drumul în sistem, iar treaba va fi făcută în trei-patru zile.

În acest moment, la APIA central încă nu sunt funcționale: modulul zootehnic și modulul pentru control în teren. Și cel mai important, adică modulul de autorizare a plății subvențiilor.

*Primii la plată, tot cei care au mai primit subvenții…

Primii care ar putea intra la plata integrală a subvențiilor sunt fermierii care au primit deja avansul pe suprafață. Din păcate, nu agricultorii care până la această oră nu au primit niciun leu din subvenții. Cererile fermierilor care au primit avansul sunt procesate deja.

Ministrul agriculturii le-a promis fermierilor că se depun toate eforturile pentru ca subvenția să fie plătită în perioada 1 și 8 aprilie 2016. Cel puțin știm care sunt datele în care ar fi posibil să se plătească subvențiile restanțe. La APIA Neamț, ca de altfel în toată țara, se lucrează ore suplimentare în cursul săptămânii, dar și în week-end, ca să se poată face aceste plăti restanțe către fermieri.

* Crescătorii de bovine sunt disperați!

Fermierii din sectorul zootehnic tot la urmă au fost lăsați și de această dată. Așa că, pe bună dreptate, crescătorii de bovine sunt de-a dreptul disperați. Banii de subvenții nu vin încă. Prețul furajelor se dublează în primăvară, așa că mulți dintre fermieri renunță la animale din simplul motiv că nu mai au ce să le hrănească. Subvențiile ar fi fost o gură de aer pentru fermele de vaci. Fermierii și-au vândut pe capete animalele la un preț derizoriu. Kilogramul de carne de vită a ajuns mai ieftin decât kilogramul de fasole.

Subvenția pe cap de animal, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat unde sunt bani mai mulți se vor plăti la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Sprijinul cuplat la vite de carne este 300 euro/cap de animal/an. Aceeași perioadă de plată ar putea fi valabilă și pentru sprijinul cuplat din vegetal.

Termenul limită pentru plata subvențiilor, fixat de Comisia Europeană, este 30 iunie 2016!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU