Un bărbat desfigurat de explozia unui proiectil, în pădure, avea și acasă muniție

31/05/2018

În seara de 29 mai, în curtea săteanului din Cuejdiu, comuna Gârcina, rănit grav într-o explozie, la Asău, în județul Bacău, a fost descoperită o grenadă. Polițiștii s-au dus acasă la victimă și bine au făcut, pentru a cerceta curtea acestuia, să vadă dacă nu a dus acasă vreo grenadă găsită prin pădurea din comuna Asău. Omul, în vârstă de 39 de ani, lucra ca tafist la o firmă din Comănești, care efectuează exploatări forestiere în zona pădurii din Asău, exact unde a fost linie de front și se găsesc tot felul de elemente de muniție neexplodate. De altfel, accidentul în care a fost rănit nemțeanul și o altă persoană a decedat a avut loc tot din cauza unui proiectil neexplodat, pe care unul din muncitori l-a lovit cu ciocanul. Schijele au ucis un om și au spulberat alți doi oameni, lăsându-i cu sechele pe viață. Nemțeanul a fost desfigurat de deflagrație, rămânând fără un ochi și fără o mână.
Acasă la gârcinean s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat o grenadă de mână austro-ungară model 1914 provenită din Primul Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.
“Muniția a fost descoperită de organele de poliție la o verificare de rutină în curtea unui bărbat, în vârstă de 38 de ani. Datorită lăsării întunericului s-a luat hotărârea ca verificarea zonei unde a fost descoperită muniția să se facă a doua zi”, a precizat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Petrodava” Neamț.
Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire: să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite; să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice; să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive; să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate; să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.
Geanina NICORESCU

Lasa un comentariu