Triticalele, o cultură profitabilă 

Tina-Triticale*În Neamţ, suprafeţe de aprope 1400 ha

Triticalele au prins rădăcini şi în pământul fermierilor nemţeni, dovedindu-se a fi o cultură profitabilă. Această nouă cereală este un hibrid între grâu și secară, dar seamănă mai mult cu grâul.

La noi în judeţ, cultura de triticale a luat amploare mai cu seamă în ultima vreme, ajungându-se  acum la aproape 1400 ha.

Raţiunea cultivării triticalelor e una pur economică, de rentabilitate ridicată. Ne-a spus-o şi Mihai Cojoc, inginer agronom la Direcţia pentru Agricultură Neamţ: „Cultura de triticale este mai puţin pretenţioasă în privinţa potenţialului productiv al solului. Triticalele valorifică foarte bine un pământ mai puţin fertil. Este unul din mare avantaje ale acestei noi culturi de cereale.Dar nu-i singurul avantaj. Ca preţ de valoarificare, el se apropie de cel al grâului.”

*Triticalele, mai puţin pretenţioase!

Triticalele au o rezistență ridicată la boli, net superioară grâului. Nu prezintă boli foliare, iar  aminoacizii din bob sunt mult mai buni, calitativ vorbind. Încolțirea semințelor de triticale este mult mai rapidă decât la grâu. Dezvoltarea triticalelor în perioada de toamnă se face într-un ritm alert, cu o acoperire aproape completă a terenului, în comparație cu celelalte cereale. Fapt ce face ca orice buruiană concurentă cu planta să fie eliminată, fiind înăbușită de dezvoltarea rapidă a frunzelor triticalelor. Cultura nu necesită erbicidare, ceea ce este un avantaj important pentru cei care cultivă triticale.

*Triticalele, rentabilitate ridicată

Rentabilitatea acestei culturi agricole noi este determinată, în primul rând, de producțiile superioare celor obținute la grâu, în condiții identice. Dar comparaţia cea mai concludentă se poate face cu secara. „Practic, triticalele înlocuiesc cultura de secară. Producţii sunt cu mult mai mari. La triticale, în zona Secuieni, s-au obţinut producţii şi de 9 tone la hectar. La secară, producţia maximă atinsă a fost de doar 5 tone la hectar”. Producţiile obişnuite de secară oscilează între 3-4 tone la hectar”, ne-a declarat inginerul Mihai Cojoc.

Cultivarea triticalelor este ideală pentru fermele mixte, aceste cereale oferind o serie de beneficii în alimentația animalelor, de la digerabilitate rapidă până la un conținut scăzut de amidon. Triticalele înlocuiesc foarte bine porumbul din hrana animalelor, are mai multe proteine. Triticalele au început să fie  folosite pe scară largă și în furajarea curcanilor.

Rentabliatea ridicată este dată şi de faptul că  se elimină costurile cu erbicidarea. Aşa se face că profitul rezultat din cultura de triticale este mai mare decât cel obținut la grâu. Nu mai vorbim de secară, pe care a devasat-o cu mult.

Piața triticalelor se află într-o continuă expansiune fiind o cereală foarte căutată şi la export. Întrebuințările sunt diverse: furajarea animalelor, alimentația omului, în producerea de malţ pentru fabricarea berii și în industria spirtului.

Tina CONDREA