Tratamente la rădăcinoase

Tina-MorcovFitosanitarii avertizeaza că legumele rădăcinoase, precum morcovul, pătrunjelul, țelina, păstârnacul pot fi afectate de ciuperci patogene. Ele provoacă boli care atacă aparatul foliar, reducându-i astfel din capacitatea de asimilație clorifiliană.

Sunt boli care pot cauza o producție mai mică de rădăcini și o păstrare defectuoasă, mai cu seamă în anotimpul rece.

Totodată, musca morcovului , molia rădăcinilor, musca țelinei, croitorul păstârnacului sunt dăunătorii întâlniți în această perioadă în culturile de rădăcinoase sau plante semincere.

Adulții de musca morcovului sunt prezenți în câmp de la sfârșitul lunii mai până în octombrie. Ouăle generației G1 sunt depuse eșalonat pe sol sau pe coletul plantelor de morcov până la jumătatea lunii iunie, incubația durând 10-12 zile.

Larvele primei generații de muște (de culoare albă) sapă galerii în rădăcinile plantelor la suprafața lor. Larvele mai bătrâne pătrund în jumătatea inferioară a rădăcinii cauzând bifurcarea ei.

Frunzele plantelor atacate au o culoare roșiatică, se ofilesc treptat și se usucă. Larvele moliei rădăcinilor iernează în rădăcinile de morcovi rămase în câmp sau în locurile de depozitare. Adulții G1 apar în culturi la sfârșitul lunii iunie și depun ouale pe morcovii de consum. După eclozare, ele pătrund în interiorul rădăcinilor unde sapă galerii descendente.

Pentru combaterea acestor boli, fermierii au la dispoziție mai multe variante de tratament. Se vor folosi numai produse fitosanitare omologate, comercializate prin unități autorizate. Fermierii vor respecta indicațiile înscrise pe etichetele produselor fitosanitare, remanența produsulul folosit până la următorul tratament, dar și timpul de pauză până la consumul legumelor. Tratamentele se fac în timpul optim, ținându-se cont de concentrațiile recomandate. Se vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, de protecție a albinelor, peștilor și a altor viețuitoare acvatice.

Tina CONDREA