Tratamente la ceapă și usturoi 

Tina-Tratamente ceapăEste momentul când legumicultorii se ocupă de protejarea culturilor de ceapă și usturoi, prin aplicarea tratamentelor adecvate împotriva dăunătorilor precum:  musca cepei, musca usturoiului, gărgărița cepei și gândacul roșu al cepei.  Se recomandă efectuarea tratamentelor chimice, atunci când plantele de ceapă şi usturoi au 2-3- 4 frunze.

Larvele de muscă produc daune bulbilor de ceapă și de usturoi, iar larvele gărgăriței cepei și gândacului roșu îi întâlnim în interiorul frunzelor de ceapă. În interiorul unei frunze se pot dezvolta 8-9 larve.

Frunzele plantelor atacate se îngalbenesc, se usucă, apoi ceapa devine improprie consumului în stare proaspătă. La bulbii de ceapă afectați de atacul dăunatorilor, tunicile devin maronii-umede și urât mirositoare. Pe suprafața bulbilor se instalează ciuperci și bacterii saprofite care determină putrezirea tesuturilor. Adulții acestor dăunatori ai culturilor de ceapă și usturoi  devin activi în lunile aprilie –mai.

*Recomandarea specialiștilor

Ceapa verde pentru consumul curent nu se tratează. Nu se consumă ceapa verde din loturile tratate cu insecticid decât dupa 3 – 7 – 14 – 21 zile, în funcție de remanența produsului folosit.

Soluția trebuie să ajungă și la nivelul solului, iar tratamenul nu se aplică dacă viteza vântului este mare. La prepararea soluției se vor respecta concentrațiile și dozele recomandate de firma producătoare, dar și timpul de pauză înscris pe ambalaj.

Amestecul se face în rezervorul aparatului de stropit. Pentru că frunzele de ceapă sunt tubulare, tratamentul trebuie efectuat pe ambele sensuri de stropit.

Legumicultorii  vor lua toate măsurile pentru protecția mediului înconjurator. Vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produsele  fitosanitare,  de securitate a muncii, protecția animalelor și albinelor, întrucât produsele fitosanitare folosite sunt toxice.

Tina CONDREA