Tratamente în grădină și livadă

tratamentSpecialiștii Unității Fitosanitare Neamț recomandă, pentru această lună, aplicarea tratamentelor pentru combaterea dăunătorilor și bolilor la legume și fructe. Se vor folosi numai produse fitosanitare omologate, comercializate prin unități autorizate. Fermierii vor respecta indicațiile înscrise pe etichetele produselor fitosanitare, remanența produsulul folosit până la următorul tratament, dar și timpul de pauză până la consumul legumelor și fructelor. Tratamentele fitosanitare se vor efectua la timpul optim, respectându-se concentrațiile și dozele recomandate. Se vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, de protecție a albinelor, peștilor și a altor viețuitoare acvatice.

Gândacul de Colorado, la atac!

Condițiile climatice pot favoriza apariția infecției cu mană la cartof, cât și a unor boli la legume precum mana la tomate, ceapă, castraveţi, septorioza la tomate, antracnoza şi bacterioze la fasole şi castraveţi. În astfel de cazuri, sunt recomandate tratamentele chimice, cu produse fitosanitare omologate, care se vând prin unități specializate, autorizate în acest scop.
Fermierii care se confruntă cu atacul larvelor gândacului din Colorado la cartofi și afide la legume, pot adauga în soluție unul din produsele omologate, recomandat de fitosanitari pentru acești dăunători. Specialiștii avertizează să nu fie tratate culturile de legume pentru consumul curent.
În cultura de castraveți din sere și solarii, se aplică tratamente cu produse de protecția plantelor, preventiv, pentru combaterea unor agenți de dăunare ca mana sau păduchele verde al castraveților. Pentru prevenirea producerii infecțiilor în timpul perioadei de vegetație, sunt necesare tratament la sol, în jurul bazei tulpinii.
Tratamentele împotriva dăunatorilor se vor efectua la semnalarea atacului, numărul de tratamente depinzând de gradul și intensitatea atacului.

Tratamente la măr, păr și prun

În ceea ce privește tratamentul pomilor fructiferi, sunt recomandate mai multe produse fitosanitare, la măr şi păr pentru rapăn, făinare și monilioze. La prun şi alte sâmburoase – pentru pătarea roşie, ciuruiri, monilioze, se vor folosi doar produsele recomandate de specialiștii din domeniul fitosanitar.
În caz de atac al afidelor sau altor defoliatori se va adăuga unul dintre insecticidele recomandate de fitosanitari. Nu se vor trata pomii ale ai căror fructe sunt în pârg sau coapte.

Păducele de San Jose, pericol pentru fructe!

Tot acum se aplică și tratamentele fitosanitare pentru combaterea larvei Păduchelui din San Jose. Ramurile atacate de acest dăunator, se cunosc după petele circulare de culoare roșie-vișinie și încep să se usuce de la vârf. Atacul de pe frunze se aseamănă cu cel de pe ramuri, iar frunzele infestate, cu timpul, se îngălbenesc și cad.
Atacul pe fructe este foarte des întâlnit, sub formă de pete roșii-vișinii, circulare, larvele fiind frecvent localizate în zona caliciului și a pedunculului. Pomii atacați și netratați au frunzișul mic și îngălbenit, dau recolte mici, cu fructe de cea mai slabă calitate, fără valoare comercială.
Volumul mediu de soluție aplicat cu utilaje terestre în pomicultura este la măr, cireș, vişin și nuc de 1500 l/ha, iar la păr, gutui, prun, cais, piersic, nectarin, arbuşti fructiferi, căpşuni, pepiniere pomicole de 1000 l/ha.

Tina CONDREA