Tratamente de vară în livezi

Tina-Tratamente livezi*Se combat: rapănul, făinarea, putrezirea fructelor și păduchele din San Jose

 Pe timp de vară, bolile și dăunătorii atacă pomii fructiferi, precum meri, peri, cireși, piersici sau caiși. Copacii sunt în pericol, iar intervenția la timp, cu tratamente specifice, poate salva în totalitate producția de fructe, dar și livada în sine!

Dr.ing. Ioan Ghiuță, directorul Unității Fitosanitare Neamț, ne-a prezentat care sunt principalele boli și principalii dăunătorii care apar vara la pomii fructiferi, precum și soluțiile pentru combaterea acestora.

*Rapănul se întâlnește frecvent la măr și păr, iar atacul cel mai păgubitor se manifestă pe frunze și fructe. Pe frunze apar pete mici, cu timpul ele devin brun-negricioase. Fructele sunt atacate în toate stadiile de evoluție, prezentând pete de diferite dimensiuni, brun-măslinii, catifelate. Fructele atacate se deformează, crapă și cad prematur. Boala se manifestă și pe lăstari, mai ales în anii cu primăveri călduroase, cu ploi frecvente. Lăstarii atacați se usucă sau degeră în timpul iernii.

Rapănul se combate prin măsuri preventive, agrotehnice și chimice. Pentru distrugerea rezervei biologice, o importanță deosebită o au arăturile de toamnă pentru încorporarea frunzelor căzute pe sol, precum și adunarea tuturor fructelor și tăierea lăstarilor atacați de rapăn și înlăturarea acestora din livadă.

*Făinarea se manifestă pe toate organele aeriene ale pomului: muguri, frunze, inflorescențe, lăstari și uneori fructe. Mugurii vegetativi și floriferi atacați de făinare nu mai evoluează normal, sunt acoperiți de o pâslă pulverulentă, albă cu aspect făinos, iar în cele din urmă se usucă și cad. Frunzele atacate sunt mici, deformate, se brunifică, devin casante și se zdrențuiesc.

Tratamentele încep odată cu umflatul mugurilor. Până la înflorit, la soiurile sensibile se efectuează 2-3 tratamente cu produse de contact. Cele mai eficiente sunt produsele pe bază de sulf micronizat muiabil, cu diferite denumiri comerciale.

*Putrezirea fructelor începe de la o mică rană, înțepătură, de la o gaură de vierme sau, uneori, fără nici un motiv din cele enumerate, mai ales atunci când sunt mai multe fructe alăturate. Putregaiul trece de la fructul atacat la fructele alăturate. Aceste putregaiuri sunt determinate de atacul unor ciuperci, care produc pagube destul de mari, la aproape toate speciile pomicole.

Atacul este favorizat de anii cu precipitații abundente și persistente și de o slabă circulație a aerului în coroana pomilor. Condițiile favorabile din lunile iunie și iulie ale acestui an au determinat realizarea unei rezerve biologice ridicate a acestor ciuperci, astfel încât a făcut posibil ca în unele plantații să avem atac și în această perioadă secetoasă, din luna august. Se aplică tratamentele cu produse cuprice, printre care și zeama bordeleză.

 *Păduchele din San Jose atacă peste 200 de specii de pomi, arbuști fructiferi și alte specii de arbori și plante ierboase. La pomii fructiferi, cele mai mari pagube le produce la măr, păr, gutui, coacăz și agriș, urmate de speciile sâmburoase. Păduchii preferă scoarța ramurilor, lăstarilor, tulpinilor și apoi frunzele și fructele. Pomii puternic atacați se debilizează și se pot usca în întregime. Combaterea acestui dăunător este realizată și în mod natural, prin acțiunea parazitară și entomofagă a unor insecte. Foarte eficiente în combaterea chimică a acestui dăunător sunt produsele pe bază de ulei de parafină în amestec cu insecticide.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU