Toamnă bogată în Neamţ

Semanatoare

* Producţii mari la porumb şi la afecla de zahăr

* S-a terminat de semănat, iar arăturile se fac în ritm alert

Aproape pe tot parcursul acestui an agricol, vremea bună a fost de partea fermierilor. Asta i-a şi ajutat foarte mult. Dovada cea mai concludentă  e că toate lucrările din campaniile agricole de vară şi de toamnă s-au desfăşurat  în ritm  alert, zorul fiind permanent „înteţit” de timpul excelent de pe ogor.

Şi în această toamnă, condiţiile au fost excelente, iar mecanizatorii au profitat din plin. Terenurile au fost eliberate la timp de resturile vegetale, după care s-au efectuat arăturile pentru însămânţările de toamnă la cereale păioase şi rapiţă, care s-au făcut pe 33.100 ha. S-a terminat şi semănatul din actuala campanie agricolă, adică  la grâu, secară, triticale, orz, orzoaică de toamnă şi rapiţă.

Cu inginerul Mihai Cojoc, de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, am „inspectat” ogoarele judeţului, am discutat ce mai e de făcut, unde a fost bine şi unde nu.

* S-a semănat mai mult grâu

S-a terminat semănatul la grâu, boabele fiind puse sub brază în perioada optimă, în condiţii climatice foarte bune. O „spune” câmpul.  „S-a semăna bine şi la timp. Acum, e nevoie de ploaie. Trebuie mai multă umiditate pentru ce s-a semănat în ultima perioadă, pentru că avem o răsărire parţială a plantelor.  Mai trebuie apă în sol, în rest câmpul arată bine”, este de părere Mihai Cojoc.

La începutul campaniei agricole de toamnă, la capitolul însămânţări, grâul se oprea la o suprafaţă totală de 23.210 ha. Era o previziune atunci, care nu mai „bate” cu realitatea de acum, cea de pe ogor. Programul stabilit la început, de comun acord cu producătorii agricoli din judeţul Neamţ, a fost depăşit cu vreo 300 hectare.

E drept, programul de însămânţări la grâu pentru această toamnă era mai mic faţă de suprafaţa cultivată anul trecut. Preţul mai scăzut al grâului a fost  cel care i-a cam speriat pe fermieri, la data când  se făcea programul însămânţărilor din această toamnă. Preţul grâului încă se menţine scăzut şi acum, la 50-60 de bani kilogramul, jumătate faţă de anul trecut.

Peste tot culturile agricole au răsărit foarte frumos. „Sunt nişte culturi agricole de excepţie în toamna asta. Să ne dea Dumnezeu o iarnă normală, nici prea blândă să nu fie, dar nici prea rece”, e de părere Mihai Cojoc.

* Porumb mult, de bună calitate

La floarea soarelui s-a terminat recoltatul. Producţia obţinută este bună, cantitativ şi calitativ. Vom vedea cum va mai evolua preţul de valorificare. Pe moment, previziunile se menţin tot sumbre, pentru că floarea soarelui  se vinde cam la jumătate faţă de preţul de anul trecut!

Din păcate, o situaţie asemănătoare va fi şi la porumb, cultură care, de câţiva ani  se menţine la nivel constant ca suprafaţă ocupată, de aproape 60.000 ha, cu mici oscilaţii. Porumb pentru consum şi de sămânţă. Acum, faţă de anul trecut, au crescut suprafeţele la porumbul pentru consum, dar mai cu seamă la porumbul de sămânţă. Aici creşterea e de aproape 400 ha. E un semn bun! Sămânţa autohtonă de porumb are căutare, pentru că dă roade mai bune pe pământ românesc.

„Acum, porumbul este recoltat pe aproape 98 la sută din cele peste 58.000 ha ocupate cu această cultură. Au mai rămas de recoltat suprafeţele deţinute de societăţile agricole mari, care au şi forţe mecanice pe măsură. Se merge cu viteză sporită. Producţia medie realizată este mai mare faţă de cât se estimase în vară. Creşterea este semnificativă, de vreo 300-400 kg pe hecar. E o treabă bună”, opinează Mihai Cojoc

Nu aceeaşi treabă e şi cu preţul de vânzare! Se pare că  va fi tot la jumătatea celui de anul trecut. Aşa susţin specialiştii agricoli şi marii achizitori de cereale din judeţul nostru.

* Sfecla de zahăr, cultura cea mai profitabilă!

Mai este de recoltat şi la sfecla de zahăr, procentul fiind acum de 80 la sută. Dacă se menţine timpul bun de lucru,  în cel mult două săptămâni se poate încheia şi această lucrare. Producţia medie realizată este ceva mai mare faţă de cea estimată în primăvară. Este în jur de 32 tone/ha. În acest an, în judeţul Neamţ, au fost cultivate cu sfeclă de zahăr 3025 ha.

Sfecla de zahăr se menţine o cultură profitabilă şi datorită cotei de zahăr alocate de Uniunea Europeană. În aceste condiţii se stabileşte şi un nivel al preţului de valorificare a recoltei, acoperitor pentru cheltuielile făcute, dar care include şi un oarecare profit. Cota de zahăr se stabileşte în funcţie de necesarul de consum în cadrul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Automat se stabilesc şi suprafeţele ce urmează a fi cultivate cu sfecla de zahăr, astfel încât, din producţiile obţinute, să se proceseze cantitatea de zahăr necesară consumului. Suprafaţa este repartizată pe ţările membre cultivatoare de sfeclă de zahăr, pentru a se evita astfel supraproducţia care ar duce automat la scăderea preţului.

Cota de zahăr este cea care menţine pofitabilitatea culturii sfeclei de zahăr. Vestea bună pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr e că se va mai menţine  cota de zahăr încă 3 ani, până în anul 2017. Conform negocierilor de la aderarea României la Uniunea Europeană, cota de zahăr ar fi trebuit să dispară începând cu anul 2014.

*Arăturile de toamnă, pe mai bine de jumătate din suprafaţă

Câmpurile se „înnegresc” pe zi ce trece. Asta înseamă că se ară în ritm alert. Este vorba de arăturile care se execută pe suprafeţele pe care se vor înfiinţa culturile agricole în primăvara viitoare.  La nivel de judeţ, suprafaţa ce trebuie arată este de peste 110.000 ha. Până acum, pe 60.000 ha lucrarea este deja efectuată. Se „merge” în forţă, mai ales că utilajele performante permit acest lucru. În mod obişnuit, până la venirea îngheţului, se făceau arături de toamnă pe 70-80 la sută din suprafaţă. Mai rămâneau suprafeţele în pantă, precum şi terenurile din zona montană care se ară de obicei primăvara. Niciodată nu s-au realizat în totalitate arăturile pentru culturile de primvară. Sunt terenuri pentru care nici nu este indicată arătura de toamnă.

Tina CONDREA