Tinerii fermieri, privilegiați financiar

Tina-Tinerii fermieri, privilegiați*Suma alocată: 50.000 euro *7 agricultori nemțeni au luat deja banii europeni *Se primesc proiecte online până pe 31 octombrie

Tinerii fermieri sunt privilegiați financiar, atât prin acordarea de subvenții suplimentare, cât și prin fondurile europene nerambursabile special destinate lor. Facilități au drept scop stabilirea tinerilor la sate și întinerirea forței de muncă din agricultură. Finanțarea europeană cea mai consistentă se acordă tinerilor fermieri care doresc sa se instaleze ca unici șefi de exploatație agricolă, valoarea alocării fiind de 50.000 de euro, fără ca tinerii să vină cu partea lor de contribuție financiară.

Fondurile europene destinate tinerilor fermieri dispuși să preia conducerea unei exploatații agricole s-au bucurat de un interes deosebit în cadrul sesiunii de anul trecut. La nivel național, au fost depuse 2.874 de proiecte care urmează a fi implementate cu fonduri europene.

Anul trecut, la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț s-au prezentat cu astfel de proiecte 7 tineri fermieri, solicitând fiecare suma de câte 40.000 euro/proiect. În alocarea financiară 2007-2013, 26 de tineri nemțeni au solicitata fonduri europene pentru a prelua șefia exploatațiilor agricole vegetale și zootehnice ori a fermelor mixte. Dar vorbim de o finanțare europeană alocată pe 7 ani. Acum sunt 7 tineri fermieri nemțeni care au cerut fondurile europene doar în sesiunea de anul trecut.

În continuare se primesc proiecte online de la tinerii fermieri care vor să preia conducerea unei exploatații agricole. Termenul limită expiră în 31 octombrie 2016.

*Instalarea tânărului fermier, în mai multe etape

„Tânărul fermier“ reprezintă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricola ca șef al respectivei ferme.

Pot accesa fonduri europene și persoanele juridice cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de respectiva exploatație agricolă.

Instalarea tânărului fermier trebuie să fie începută, fiind în curs de desfășurare, la momentul depunerii proiectului și se face apoi în mai multe etape. Se începe cu înregistrarea tânărului fermier la Oficiul Registrului Comerțului ca micro-întreprindere sau întreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare. Între timp, fermierul pregătește Planul de afaceri, organizează activitățile administrative, achiziționează bunuri pentru noua întreprindere, face înscrierea la APIA și ANSVSA a exploatației deținute sub entitatea economică prin care solicită sprijin financiar european.

Implementarea Planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului financiar. Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale fermei prin comercializarea producției proprii în procent de 20% din valoarea primei tranșe de plată. Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a Planului de afaceri, după acordarea celei de-a doua tranșe de plată.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU