Tineri fermieri nemţeni curajoşi

livezi

*23 au cutezat şi au câştigat bani europeni! *În total, aproape 300.000 euro

Noua generaţie de agricultori îşi are locul clar definit, bine precizat şi în cadrul viitoarelor măsuri de finanţare europeană. Una este cu impact direct asupra tinerilor agricultori  şi care,  cu siguranţă, le va stârni interesul pentru banii europeni. Ne referim la finanţarea europeană destinată  instalării tinerilor fermieri la conducerea exploataţiilor agricole, hotărâţi să o dezvolte, să-i crească nivelul de eficienţă şi profitabilitate. Se dau bani mulţi pentru asta, fără ca ei să fie rambursaţi finanţatorului  de către tânărul fermier. Cifrele oferite de Viorel Ilisei, directorul  Oficiului Judeţan de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Neamţ, dovedesc că avem mulţi tineri fermieri nemţeni curajoşi.

 

*Din 23 proiecte nemţene finanţate, 16 sunt  finalizate

Din Neamţ au fost mai mulţi fermieri tineri care s-au încumetat să arunce privirea spre fondurile europene anume alocate lor. Din păcate, nu toţi au şi reuşit să pună mâna pe banii europeni. Ci numai 23, cei ale căror proiecte au fost declarate eligibile la finanţare. Până în momentul de faţă, din cele 23 de proiecte finanaţe, 16 sunt finalizate, celelalte 7 proiecte fiind în faze avansate de implementare. Suma totală nerambursabilă pentru cei 23 de  tinerii fermieri care au semnate contractele de finanţare este de aproape 300.000 euro, din care deja s-au decontat peste 215.600 euro. În medie, ar veni în jur de 13.000 euro pentru un proiect.

Până acum, suma maximă destinată tinerilor fermieri dispuşi să-şi asume şefia unei exploataţii agricole era de 40.000 euro pentru un proiect.  E drept, se pornea cu finanţarea de la suma minimă de 12.000 euro pentru un proiect. La începutul acestei finanţări europene, tinerii fermieri nemţeni au fost ceva mai „timizi”, în sensul că nu s-au aruncat la suma maximă alocată. Aşa se şi explică de ce  multe proiecte au fost întocmite pentru o valoare e finanţare mai mică. Abia spre finalul sesiunilor de primire a proiectelor,  tineri fermieri nemţeni şi-au crescut „pretenţiile” solicitând chiar şi suma maximă alocată, adică 40.000 euro.

Important e că banii se dau tinerilor fermieri fără prea multe condiţionări, fără să li se ceară partea de contribuţie financiară.

 

*În viitor: sume  mai mari, pentru  mai muţi fermieri

În alocare financiară 2014-2020 se mizează pe o sumă de 50.000-60.000 euro pentru fiecare proiect privind instalarea tinerilor fermieri la conducerea unei expoataţii agricole. Adevărul e că, de acasă,  s-a „ţintit” spre o sumă mai frumuşică:  mai marii agriculturii au  „plusat” spre 70.000 euro de  proiect. Cât va fi, vom vedea! Normal, ar ca trebui să aflăm pe parcursul acestei luni. Că deh, vine scadenţa!

Suma totală alocată la nivel naţional este de 400 milioane euro. În trecuta alocare financiară, suma totală destinată instalarea tinerilor fermieri a fost de doar  269 milioane euro. După cum foarte clar se poate vedea, aproape că s-a dublat suma alocată tinerilor fermieri  care se vor a fi în fruntea  exploataţiilor agricole.

Tina CONDREA