Termen limită pentru subvenţie

Mâine este termenul limită pentru depunerea cererilor de plată aferente ajutorului pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în trimestrul II al anului 2014. Documentele încă mai pot fi depuse la Centrul  Judeţean-APIA Neamţ. Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanțare pentru 2014 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoțite de o situație centralizatoare privind cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în trimestrul respectiv. La APIA Neamţ au fost depuse …acorduri prealabile, în baza cărora se fac plăţile trimestriale. Care este acum situaţia, ne spune Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ: „Pentru cererile de plată la motorină la noi sunt aşteptaţi 315 fermieri. Până acum, din rândul lor nu s-au prezentat 118. Timp mai este, astăzi şi mâine. Noi, din vreme am luat toate măsurile pentr a-i anunţa pe fermieri ca să se prezinte cu dosarele de plată. Oricum, în ultima zi, adică joi, vom lucra peste program, pentru a primi toate cererile fermierilor care vor veni la APIA.”

Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli în funcție de sectorul vegetal, zootehnic și de îmbunătățiri funciare în care își desfășoară activitatea producătorii agricoli. Pentru sectorul vegetal, odată cu cererea trimestrială de plată se va depune și copia cererii unice de subvenţie pe suprafață.

Plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectuează trimestrial în anul 2014, în limita cantităților maxime anuale aprobate de Ministerul Agriculturii. În situația în care cantitățile de motorină pentru care se solicită plăți în cadrul schemei de ajutor de stat depășește cantitățile maxime anuale, cuantumul plăților se reduce proporțional pentru toate sectoarele.

APIA Neamţ precizează că subvenția la motorină se plătește sub forma de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă -stabilită la 21 de euro/1.000 de litri – pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor. Cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul valorii în lei a accizelor în anul 2014 cursul este 1 euro = 4,7380 lei, respectiv 1,7975/litrul de motorină.

Cei îndreptățiți să primească această formă de subvenționare au obligația să utilizeze cantitățile de motorină achiziționate cu acciza redusă strict în agricultură. Totodată, ei trebuie să notifice în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, orice modificare a structurii de culturi, în cazul în care cantitatea de motorină pe hectar este diferențiată,  și a suprafeței totale, dar şi modificarea efectivului de animale, pasări, familii de albine, viermi de mătase sau a cantității de apă ori cazurile excepționale apărute ca urmare a efectelor unor circumstanțe naturale pentru care s-a solicitat determinarea și acordarea ajutorului de stat.

Tina CONDREA