Subvenţiile şi monta…

Tina-Suventiile si monat, foto Gh.Alexandr ut

*Crescătorii, mai interesaţ de rasa animalului

În ultima vreme, chiar putem vorbi de  schimarea mentalităţii în rândul crescătorilor de animale. Sub mai multe aspecte. Acum, ei sunt foarte interesaţi de rasa animalului din bătătură! Vor să fie una cât mai productivă, cu un potenţial genetic ridicat. Chiar dacă, pentru asta, trebuie să recurgă la metode mai noi de reproducţie, în speţă însămânţările artificiale. A dispărut orice urmă de reticenţă! E drept, unele subvenţii acordate în zootehnie, cu precădere la bovine, sunt condiţonate de monta artificială. În ce măsură au infleunţat subveţiile operaţiunea de  însămâţări artificiale,  l-am întrebat pe Gheorghe Alexăndruţ, directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ. În contextul în care, la APIA Neamţ, se apropie de final acţiunea de primire a cererilor pentru suvenţiile acordate în sectorul zootehnic. „La noi,  oamenii vin pentru a obţine adeverinţele prin care dovedesc că s-au făcut însămânţări artificiale la animalele pentru care solicită subvenţii. Mă refer la special bovine, din rasele de carne şi de lapte. Până pe 30 mai s-au prezentat foarte mulţi crescători de animale, după care a urmat  o perioadă de respiro. Cu siguranţă, vor veni mai mulţi în ultima săptămână, în preajma datei de 20 iunie, până când se mai primesc cereri de subvenţi la bovne, ovine şi caprine. Crescătorii de animale ştiu de condiţionarea subvenţiei de monta artificială, este al treilea an  de când se procedează aşa. Dar oamenii nu sunt interesaţi doar de subvenţii, atunci când folosesec însămânţările artificiale la animale.  Sunt interesaţi ca să aibă  şi animale de rasă în bătătură.”

Din câte am aflat, pentru animalele la care s-a folosit însămânţările artificiale, se vor da nişte bani în plus. Asta de anul viitor. Informaţii lămuritoare am primit tot de la Gheorghe Alexăndruţ: „Va apărea o nouă prevedere legală privind subvenţiile la bovinele din zona defavorizată. Viţica de carne obţinută prin insămânţare artificială, dacă nu este sacrificată, ci este  menţinută în gospodărie pentru fătare, va primi anual o subvenţie suplimentară. De anul viitor dispare cota de lapte şi, automat, intră o astfel de subvenţie. Asta se va întâmpla numai în zona defavoriată. ”

În privinţa raselor, a potenţialului biologic al animalelor părerea lui Gheorghe Alexăndru este una autorizată. Cum vede ochiul specialistului efectivele de animale de acum, din gospodăriile populaţiei,  a fost o altă curiozitate…”Crescătorilor animale, mai cu seamnă cei din zona defavorizat, le  sunt tare dragi produşii rezultaţi din însămânţările artificiale făcte la vitele pentru carne. Sunt viţei ori viţele fără coarne, cu un potenţial biologic ridicat. Apoi, au observat că dacă taie animalul în gospodărie, mare lucru tot nu câştigă. Mai rentabil e să-l păstreze. Mai ales că, la o lună după fătare, sunt firme specializate care cumpără tineret bovin de carne, la un preţ foarte bun.”

Suntem e drumul cel bun, în privinţa redresării sectorului zootehnic. Chiar şi atunci când ne referim la efectivele de animale aflate în gospodăriile populaţiei. Crescătorii de animale sunt interesaţi, în primul rând, de calitatea şi potenţialul raselor ale animaleor ppe care le au în bătătură. Ştiu că numai aşa pot obţine bani mai mulţi. Din subvenţii, dar şi din vânzarea lor.

Tina CONDREA