Subvențiile și ecocondiționalitatea

Tina-Ecocondiționalitate*Fermierii au de respectat 20 de norme *În caz contrar, pierd banii

Fermierii care solicită plăți directe din bani europeni sau din bugetul național trebuie să respecte 20 de norme privind ecocondiționalitatea. Acestea sunt obligatorii pentru fermierii care solicită plăți directe în sectoarele vegetal și zootehnic, dar și pentru beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, plăți de agromediu și climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică, plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăți pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol.

Normele de ecocondiționalitate se referă la standarde privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, dar și la cerințele legale în materie de gestionare. Aceste norme vizează: mediu, schimbări climatice, bune condiții agricole ale terenurilor, apă, sol și stoc de carbon, biodiversitate, peisaj, sănătate publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, siguranță alimentară, identificarea și înregistrarea animalelor, bolile animalelor, produse de protecție a plantelor și bunăstarea animalelor.

* Zone cu strat vegetal

Una dintre normele de ecocondiționalitate se referă la zonele cu strat vegetal, numite culturi secundare, dar care nu participă la calculul diversificării culturilor și asigură acoperirea solului pe timpul iernii, până la data de 1 martie, numite de fermieri și culturi verzi. Culturile secundare se însămânțează între 1 august – 1 octombrie, folosind sămânță de măzăriche de toamnă, mazăre furajeră de toamnă, secară, orz, ovăz, trifoi, rapiță, mei, facelia, muștar, ghizdei în amestec de două specii, care se stabilesc de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA Neamț.

Culturile secundare nu trebuie să fie confundate cu culturile verzi din pachetul 4 pe agromediu, măsură ce dispune de o subvenție de 130 de euro pe hectar, ci trebuie să fie altele decât cele din zonele cu strat vegetal în cadrul exploatației. Zonele acoperite de strat vegetal nu includ nici zonele acoperite de culturi de toamnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a pășunatului și nici culturile înființate pentru pachete financiare acordate pe „Agromediu și climă“.

*Desființarea culturilor secundare

Desființarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică până la 31 martie a fiecărui an. Când condițiile meteorologice nu permit desființarea culturii până la data limită, aceasta se poate face până la data de 30 aprilie, cu condiția notificării prealabile a APIA Neamț.

La plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce privește zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cel aprobat.

Nerespectarea normelor de ecocondiționalitate conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, pe baza gravității, amplorii, persistenței, repetiției și caracterului intenționat al nerespectării obligațiilor, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulți ani. Excepție sunt cazurile de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale. Acestea pot fi: decesul agricultorului; incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului; o catastrofă naturală de proporții care afectează grav suprafețele agricole ale exploatației; distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatație; o epizootie care afectează parțial sau integral șeptelul agricultorului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU