Subvenţiile şi Cartea funciară

Simion Stâncel, director OCPI Neamt 1*În Neamţ: intabulate, doar 20 % din terenuri!

În momentul de faţă, în judeţul Neamţ, terenurile agricole  sunt înscrise în Cartea funciară în procent de 20 la sută. Ce se va face pentru impulsionarea ritmului intabulărilor ne spune Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imbobiliară Neamţ: „Există o înţelegere între Guvernul României şi Comisia Europeană ca, până la jumătatea acestui an, procentul de intabulare a terenurilor agricole în Cartea funciară să fie de 25 la sută, la nivel naţional. Pentru a îndeplini acest angajament, oficiilor de cadastru judeţene li s-a transmis o normă de intabulare a terenurilor agricole, în plus faţă propriul lor program de cadastru agricol. Se vrea astfel ca până la 30 iunie  să se atingă procentul de 25 la sută, la nivel ţării”.

Graba are şi o explicaţie: din anul 2020  se va trece de la plata pe suprafaţă la plata pe fermă. Cu alte cuvinte, toate formele de sprijin financiar pe care  le primeşte un fermier, o fermă, să fie înglobate într-o singură plată care se acordă anual. Pentru a beneficia de subvenţii,  fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, iar în cererea unică de plată să  identifice și să delimiteze cu exactitate parcelele agricole în baza datelor cadastrale. Adică cele înscrise în Cartea funciară!

Acum tocmai aceste date lipsesc multora dintre fermierii nemţeni, care riscă să rămână fără subvenţii agricole! Asta numai dacă, până în anul 2020,  nu se finalizează înscrierea tuturor terenurilor agricole în Cartea funciară.

*Programe avem, bani nu !

Există mai multe programe  menite a facilita intabularea terenurilor agricole. Bani nu sunt! Un astfel de proiect este foarte aproape de a deveni realitate, fiind şi  foarte mult aşteptat de proprietarii de teren. El vizează realizarea cadastrului sistematic pentru înscrierea în Cartea funciară a tuturor proprietăţilor de pe raza unei unităţi administrativ-teritoariale, în mod gratuit. Lucrările vor începe imediat ce va apărea hotărârea de guvern prin care să se aloce fondurile necesare implementării acestui program.

Facem ce facem şi tot la bani ajungem! Vorbim de bani româneşti! Că bani europeni ar fi: 250 de milioane de euro care  sunt prevăzuți în Programul Operațional Regional, gestionat prin Ministerul Fondurilor Europene. De la Ministerul Agriculturii s-a mai avansat o cifră, în privinţa realizării cadastrului agricol. Este vorba de 400 milioane euro, bani care au fost deja prevăzuți în Programul Regional.

Tina CONDREA