Subvențiile pentru culturile calamitate se pot transforma în penalități

Tina, Secetă 1*Salvarea situației se poate face doar prin depunerea la APIA a unui proces verbal de constatare a calamității

O vorbă din popor spune că „o nenorocire nu vine niciodată singură“… Din păcate, ea se poate adeveri, dacă fermierii nu iau măsuri de precauție! Ne referim la fermierii deja bătuți de soartă, cei ale căror culturi agricole au fost calamitate. Din cauza secetei, ei pot pierde subvențiile, dacă vor depune la APIA Neamț procesele verbale de constatare întocmite de către comisiile locale. În caz contrar, riscă să fie penalizați! Asta după ce, în urma controalelor la fața locului, vor fi depistate neconcordanțe între culturile declarate și situația din teren. „În zilele următoare vom demara campania de verificare în teren a suprafețelor pentru care s-a solicitat subvenție în acest an. La nivelul județului au fost depuse 27.214 cereri unice de plată. În măsura în care culturile agricole au fost afectate de secetă, motiv pentru care au fost sau vor fi desființate, prin pășunat ori prin tăierea lor și darea spre hrana animalelor, fermierii riscă să primească sancțiuni. Dar numai dacă nu au depus la noi procesul verbal de constatare a calamităților. Dacă a venit cu acest document, fermierul este exonerat de eventualele penalități, el își va primi subvenția în continuare, fără vreo diminuare“, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

 

*În Neamț, 70.000 ha afectate de secetă!

Până să vină la APIA Neamț, fermierii afectați de secetă trebuie să depună mai întâi o cerere la primăriile unde se află terenurile respective. În urmă cu două luni, și în județul Neamț au fost constituite comisii care verifică gradul de afectare a culturilor agricole, situației care sunt apoi consemnate în procesele-verbale de constatare a pierderilor pentru fiecare agricultor în parte.

La nivelul județului, recoltele de pe 70.000 ha au fost serios dijmuite de secetă. În continuare, comisiile fac constatări în privința calamitării culturilor agricole Afectate au fost culturile de toamnă, dar mai cu seamă cele înființate în primăvară. Acum, cele mai afectate sunt culturile de cartof și de soia, la care recolta este compromisă în procent de peste 50 la sută. Ca grad de afectare, urmează culturile de floarea soarelui, sfeclă de zahăr și porumb.

Fermierii care au peste 30% din culturi calamitate vor primi ajutor de minimis, dar vor fi sprijiniți și prin reducerea impozitului pe venitul agricol, în cazul celor plătitori de impozit, cei care dețin mai mult de 2 hectare teren agricol.

Tina CONDREA