Subvențiile la control!

Tina-Plata pentru înverzire, foto director Mihai   Dorneanu*O echipă de 10 inspectori APIA fac verificări în teren

*Eșantionul nemțean include: 304 ferme vegetale și 36 zootehnice

Sunt în plină desfășurare controalele pe care inspectorii APIA Neamț le fac în fermele vegetale și zootehice. Scopul controalelor pe teren este de a verifica, pe un eşantion de cereri, condiţiile de acordare a sprijinului financiar pentru agricultură. Pentru realizarea obiectivelor de control,  inspectorii APIA Neamț verifică pe teren fiecare parcelă pentru care  fermierul a solicitat subvenții, efectivele și problemele de mediu din fermele zootehnice. Eșantioanele de control sunt stabilite pentru fiecare județ, prin tragere aleatorie de pe calculatorul centralizator de la APIA București.

Se verifică dacă suprafeţele declarate în cerere „bat” cu cele din teren, inclusiv tipurile de suprafeţe agricole declarate: păşune permanentă, teren arabil, cultură permanentă. La „puricat” sunt luate și obligaţiile privind practicile de ecologizare care trebuie respectate de fermier.

*Parcele multe de verificat, în locuri greu accesibile!

Pentru acest an, eșantionul nemțean de control este mai mare și mai dificil de realizat, față de cel de anul trecut. Mai multe detalii ne-a oferit Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț: ”Eșantionul nemțean include acum 304 ferme vegetale, din care la 270 se face controlul clasic în teren și la 3 prin teledecție, la 13 fermele vegetale sunt verificate condițiile de agromediu și la 33 ferme cele de ecocondiționalitate. Suprafața totală care urmează să fie verificată de inspectorii nemțeni este de 31.602, 32 hectare, din care până acum s-au măsurat  4392.71 ha. La ora actuală, în teren avem 10 echipe de control, care au trecut deja pe la 17 fermieri, din cei 270 prinși în eșantionul de control.

Problema cea mai dificilă pentru noi o reprezintă  numărul foarte mare de parcelele pe care trebuie să le verificăm. Contează mai puțin suprafața toatlă, contează cât de fărâmițat e acel teren,  câte parcele însumează acea suprafață. Teoretic avem 7230 parcele de controlat, în realitate vor fi cu cel puțin 2000 mai mult. Asta pentru că avem fermieri nemțeni care dețin terenul pe raza județului nostru, dar cererea de subvenție au depus-o în alte județe. Verificarea și controlul în teren le fac tot inspectorii de la APIA Neamț. Datele le primim de la colegii noștri de APIA din județele în care fermierii nemțeni au depus cererile unice de plată pentru 2016.

Și mai e un aspect, care ridică foarte multe greutăți inspectorilor APIA Neamț. Din totalul de 7230 parcele de verificat, peste o mie sunt situate în zona montană, pe terenuri foarte răsfirate, unde este și foarte dificil de ajuns.

Din sectorul zootehnic, eșantionul de control include 36 de ferme, din care la 5 ferme  se fac verificările clasice și de ecocondiționalitate  în alte  7 ferme”. 

Anul trecut, eșantionul nemțean a cuprins 208 ferme vegetale, cu 101 ferme supuse controlului clasic și două prin teledetecție, 6 ferme au fost verificate pe agromediu și 32 pe ecocondiționalitate. Din zootehnie la control au fost prinse 33 de ferme. Numărul total de parcele a fost de 4996, pentru o suptafață totală de 12.997, 78 ha. Acum sunt peste 9000 de parcele, urmând ca și suprafața controlată să se dubleze.

Termenul limită până la care inspectorii APIA Neamț vor trebui să finalizele controalele în teren este 30 noiembrie. Asta ca după 1 decembrie să se poată face autorizarea la paltă și pentru fermierii incluși în eșantionul de control.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU