Subvenţiile agricole şi sănătatea omului!

Tina-Subvenţii, fotoAcordarea formelor de sprijin financiar destinat anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală se face doar către agricultorii care respectă normele obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii publice, al animalelor şi plantelor, precum şi al bunăstării animalelor. Atenţionarea este cât se poate de serioasă!

Cine nu se conformează, plăteşte. Pe mai multe direcţii şi pentru o vreme mai îndelungată. E vorba aici, în primul rând, de sancţiunile care se aplică în cazul nerespectării cerinţelor impuse de legislaţia europeană în cazul folosirii necorespunzătoare a produselor de uz fitosanitar. Apoi, agricultorului care nu respectă toate condiţionalităţile impuse, i se umbă la cuatumul subveţiilor, prin reducurea ori chiar anularea integrală a plăţilor. Care poate fi şi multianuală!

Motiv pentru care, anual, la depunerea cererilor de subvenţii din sectorul vegetal, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamţ  reamintește fermierilor beneficiari ai formelor de sprijin financiar în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață că, începând cu anul 2014, sunt implementate  cerinţele europene în privinţa folosirii produselor pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la plante.

 

*Cerinţe minime obligatorii!

 

Agricultorii care, prin activitatea lor, depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor trebuie să respecte mai multe cerinţe impuse statelor membre ale Uniunii Europene. Amintim câteva: să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare. Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea. Să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii. Să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protecţia plantelor în exploataţiile agricole, aşa cum sunt prevăzute  în legislaţia europeană.

O  precizare nouă şi  foarte importantă: Toţi fermierii trebuie să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă a produselor de protecţie a plantelor utilizate în exploataţie.

Tina CONDREA