Subvenţiile agricole, la control!

Tina Subvenţii, foto*Restricţii şi sancţiuni mai severe

 

Acum, şi pe ogoarele nemţene se desfăşoară controale la faţa locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014. Acţiunea se desfăşoară la nivel naţional, nu doar în judeţul Neamţ.

E drept, nu sunt verificate toate suprafeţele pentru care s-au solicitat subvenţii, ci doar eşantioanele stabilite de calculator, la APIA Central. Care este situaţia controalelor la noi în judeţ, am aflat de la Mihai Dorneanu, director la APIA Neamţ. La nivelul judeţului nostru au fost eşantionaţi 14 fermieri pentru controlul tematic în teren, control care se face pe bază de GPS. La controalele prin teledetecţie au fost eşantionaţi 1533 fermieri, unde verificarea  se face prin fotografiere  din avion. În plus, aici se urmăreşte şi respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate şi de agromediu. Acţiunile de control sunt în plină desfăşurare, mai ales că nu s-a terminat operaţiunea de eşantionare a fermierilor care vor fi verificaţi.

 

*Subvenţii, numai de la un hectar în sus!

 

Condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe pe care trebuie să le respecte fermierii sunt mai multe. Enumerăm câteva.

Exploatarea unui teren agricol pentru ca se dă subvenţii trebuie să aibă suprafaţa de cel puţin 1 ha, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha. Se verifică şi respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei. Ne referim la bunele condiții agricole şi de mediu, cerinţele legale în materie de gestionare  şi cerinţele minime relevante pentru măsura de agro-mediu.

 

*Restricţii şi sancţiuni

 

Începând cu anul 2014 au fost implementate și se verifică, prin control la fața locului, cerinţele legale în materie de gestionare  din domeniile: sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor și notificarea bolilor. In esenţă, iată care sunt restricţiile la care se referă controalele.Fermierul va ţine evidenţa la zi, în Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal, tireostatic şi beta-agoniste în creşterea animalelor. Sunt verificate principii și cerinţe generale ale legislaţiei alimentare şi proceduri în domeniul siguranţei produselor alimentare, precum şi măsuri de combatere a anumitor boli la animale.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA Neamţ, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţă devine neeligibilă.

Tina CONDREA