Subvențiile agricole la control!

* 8 echipe ale APIA Neamț fac deja verificări în teren *Eșantionul nemțean include 1.412 ferme vegetale și zootehnice *În paralel, sunt verificate și terenurile arabile nelucrate

APIA Neamț a început verificările în teren, după ce eșantioanele de control au fost stabilite și transmise în fiecare județ, eșantion care a rezultat prin tragere aleatorie de pe calculatorul centralizator al APIA București.

Eșantionul nemțean de control include 1.412 fermieri din sectoarele vegetal și zootehnic. Dintre aceștia, 299 de fermieri intră la controlul clasic în teren și care însumează suprafața totală de 11.706 hectare. Controlul prin teledetecție se va face la 1.064 fermieri nemțeni din sectorul vegetal și 49 din fermele zootehnice. Din eșantionul total de control de 1.412 fermieri, în 52 ferme se va face și verificarea respectării normelor de ecocondiționalitate, în vegetal și zootehnic. APIA Neamț are 8 echipe de inspectori trimise în teren, iar dacă va fi nevoie, vor mai fi angrenați și alți angajați de la centrele locale. Fermierii nemțeni incluși în eșantionul de control sunt notificați cu privire la acțiunile noastre de verificare în teren“, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Anul trecut, eșantionul nemțean de control a inclus 304 ferme vegetale, din care la 270 s-a făcut controlul clasic în teren și la 3 prin teledetecție, la 13 fermele vegetale fiind verificate condițiile de agromediu și la 33 ferme cele de ecocondiționalitate. Suprafața totală verificată de inspectorii nemțeni a fost de 31.602,32 hectare.

Acum, la nivel național, 91.917 de fermieri au fost extrași aleatoriu pentru eșantionul de control. Dintre aceștia, 89.036 de fermieri vor fi verificați pentru schema unică de plată pe suprafață, 4.043 sunt din sectorul zootehnic, unde inspectorii APIA vor verifica crotalii vaci, oi. Alți 5.518 de fermieri sunt controlați pentru respectarea normelor de ecocondiționalitate.

De menționat că, în fiecare an, din eșantionul de control 70% l-au reprezentat verificările făcute prin teledetecție și doar 30% verificările făcute în teren de inspectorii APIA.

*Concomitent, mai multe acțiuni de control în teren

Controalele prinse în aceste eșantioane extrase la nivel național se vor efectua până pe 1 octombrie 2017. Se verifică dacă suprafeței declarate în cererea de subvenție „bat“ cu cele din teren, inclusiv tipurile de suprafețe agricole declarate: pășune permanentă, teren arabil, cultură permanentă. La „puricat“ sunt luate și obligațiile privind bunele practici agricole de mediu și climă care trebuie respectate de fermier. Scopul controalelor pe teren este acela de a verifica, pe un eșantion de cereri, respectarea condițiilor de acordare a sprijinului financiar pentru agricultură. Pentru realizarea obiectivelor de control, inspectorii APIA Neamț verifică pe teren fiecare parcelă pentru care fermierul a solicitat subvenții în sectorul vegetal, fiind controlate și efectivele de animale din sectorul zootehnic, dar și respectarea normelor de ecocondiționalitate din ambele domenii de activitate.

În paralel, inspectorii APIA Neamț au în derulare și alte acțiuni de control. Sunt verificate 300 de blocuri fizice, tarlale mai mari, în care apar terenuri nelucrate. Asta rezultă din imaginile realizate prin satelit pe parcului anului trecut, dar și din perioada trecută din 2017. Este vorba de multe parcele de teren posibil abandonate, deci care n-au fost lucrate“, a precizat directorul Mihai Dorneanu.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU