Subvenţii în sectorul vegetal

*Adeveinţe pentru crediite, controale în teren

 

La conferinţa de presă de ieri, Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ a prezentat  priorităţile momentului,  acţiunile care se întreprind pentru a veni în sprijinul fermierilor. La zi, e problema subvenţiilor din sectorul vegetal, care a fost discutată sub două aspecte. Cea a plăţilor în avans, prin apelarea la credite bancare în contul suvenţiilor, dar şi a controalelor care se fac acum în teren.

 În esenţă, iată ce trebuie să ajungă rapid la urechile fermierilor.

 

*Plată în avans de 535 lei/ha

 

Plata integrală a subvenţiilor din sectorul vegetal, conform reglementărilor europene, se face începând cu luna octombire a anului în curs. Foarte târziu în cazul fermierilor care au  mare nevoie de bani pentru reînceperea ciclului productiv. Vorbim aici de de executarea arăturilor şi a însămânţărilor de toamnă. Lucrări care necesită sume mari de bani.

Pentru a veni în sprijinul lor, APIA are încheiate convenţii cu mai multe bănci care acordă credite bancare în contul subvenţiilor pe care fermierii urmează să le încaseze în această toamnă. Creditul bancar reprezintă maxim 90 la sută din totulul sumei cuvenite, din subvenţia aferentă anului 2014. Asta înseamnă 120 euro pentru un hectar, adică echivalentul a 535 lei/ha.

Dar, pentru a putea beneficia de credit bancar, fermierul are nevoie de o adeverinţă pe care o eliberează APIA Neamţ, începând chiar din această săptămână. La solicitarea scrisă a fermierului, APIA Neamţ va da  adeverinţa prin care confirmă faptul că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schema de plată unică pe suprafaţă pentru anul 2014 şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative asupra terenului pentru care s-a solicitat subvenţia. Cererea tip de eliberarea a aceste adeverinţe se pune la dispoziţia fermierilor la centrul judeţean şi la cele 8 centre locale din întregul judeţ.

 

*La verificare, câte 5 ferme pe zi!

 

APIA Neamţ a început controalele pe teren pentru verificarea suprafeţelor pentru care s-au solicitat subvenţii. De săptămâna viitoare va începe şi verificarea cererilor de subvenţii din sectorul zootehnic.

Nu se verifică toate suprafeţele ori efectivele de animale pentru care s-au depus cereri de subvenţii. Controalele se fac doar pe eşantioanele comunicate de APIA central,  eşantioane care au rezultat prin extragerea aleatorie pe calculator.

„În campania 2014 avem un eşantion care include 2203 fermieri, din care la controlul prin teledecţie sunt prinşi 2189 fermieri, iar 14 fermieri intră la controlul clasic. Controlul prin teledetecţie se realizează prin fotointerpretarea din zbor a codurilor de culoare a culturilor. Mai avem şi 1045 fermieri care trebuie verificaţi în teren, pe probleme de agromediu sau eco-condiţionalitatea”, ne-a  relatat directorul  Mihai Dorneanu.

Asta înseamnă că, de sus, din cer, se poate „vedea” ce cultură este pe fiecare parceluţă de teren! Nu te poţi juca cu subvenţia, atunci când ea este diferenţiată pe culturi.

Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ, are şi o solicitare expresă: „Rugăm fermierii să răspundă promt la solicitarea inspectorilor noştri de a  efectua controlul în teren, deoarece volumul de muncă este foarte mare, într-un timp scurt. O echipă are o încărcătură de 4-5 fermieri pe zi, pe care trebuie să-i verifice. Ne dorim o colaborare foarte bună, pentru ca totul să decurgă în bune condiţii.”

Refuzul fermierilor de a permite efectuarea controului în teren se lasă cu sancţiuni, care depind de gravitatea faptei.  Poate însemna excluderea de la plata subvenţiei aferente anului 2014. Dacă respectivii fermieri au şi un angajament de agromediu, asta presupune şi recuperarea sumei din anii anteriori de plată.

Tina CONDREA