Subvenţii în plată

Director Apia, Fanica Ambrosa

* Sume alocate: 160  euro/ha-tern agricol,  250 euro/ha – păşune din zona montană defavorizată şi 428 euro/ha plăţi de agromediu

* Până pe 15 februarie , daţi  toţi banii necesari înfiinţării culturilor de primăvară!

Subvențiile au început să  fie plătite din primele zile ale lunii ianuarie 2014. Promulgarea Legii bugetului de stat, în decembrie 2013, a făcut posibil împrumutul de la Trezoreria Statului a sumei de 6,3 miliarde de lei. Astfel, pentru subvenţiile din sectorul vegetal, din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat pentru plată suma de 979 milioane lei. În privința plăţilor naţionale complmentare directe,  APIA a solicitat pentru plata CNDP-ului din domeniul vegetal suma de 140 milioane lei din totalul aferent de 596 milioane lei, urmând ca până la 15 februarie să fie plătiți fermierilor toți banii necesari înființării culturilor în primăvară. De asemenea, APIA a solicitat toți banii necesari plățiilor naţionale complementare directe (CNPD) la ovine, în sumă de 345 milioane lei, urmând ca plățile pentru crescătorii de ovine din zonele defavorizate, care vor primi suplimentul de 6,5 euro/cap de animal, să se facă la începutul lunii februarie.

Acestea sunt sumele solicitate la nivel naţional, pentru plata subvenţiilor din sectoarele zootehnic şi vegetal aferente anului 2013. Iată cât din aceste sume vor ajunge la agricultorii nemţeni. Date ne-au fost prezentate de Fănică Ambrosă, directorul APIA Neamţ.

 

* Subvenţii  pentru teren agricol şi păşune

Anul trecut, la APIA Neamţ,  fermierii au depus  29.394 cereri pentru plata pe suprafaţă,  totalizând 175.372 ha. Din zona montană – care se  evidenţiază separat în situaţiile de la  APIA Neamţ –  s-au primit 13.400 cereri, care acoperă  o suprafaţă totală de păşune de 45.537 ha.  Titularii acestor cereri sunt beneficiarii  unor sume importante, fiind cuprinse între 250 euro pentru zona de munte defavorizată, iar pentru pachetele de agomediu subvenţia poate ajunge până la 428 euro . În contul anului 2013, pentru  un hectar de teren arabil, un fermier va primi 160 euro. Suma a fost împărtiţă în doua tranşe: un avans 61 de euro, urmând ca în perioada imediat următoare să primescă diferenţa de 39 la sută.

Plata subvenţiilor aferente anului 2013  trebuie făcută până cel târziu la data de 30 iunie 2014. Dar, după cum au decurs până acum lucrurile, deja s-a câştigat mult timp. Mai exact,  putem vorbi de un  avans de 5 luni. Asta spre binele fermierilor, aflaţi mereu în mare nevoie de bani.

În sectorul vegetal apar şi subvenţii suplimentare, pentru anumite culturi clar definite. Una dintre acestea este plata care se acordă la cultura sfeclei de zahăr. Cuatumul sumei pentru sfecla de zahăr se ridică la 445  euro pe hectar.  La această subvenţie se adaugă şi  plata pe suprafaţă pentru cele 3809 hectare câte au fost cultivate  cu sfeclă de zahăr în judeţul Neamţ. În plus mai este şi plata pentru culturile verzi,  care este de 130 euro/ha pentru cele 1200 ha.

Anul trecut , ca noutate absolută,  s-a reuşit  acordarea unui  avans în procent  de 75 % din valoarea sumelor pentru schemele de sprijin şi pachetele cuprinse în Axa II, respectiv dezvoltarea rurală.

Pentru 2014, fermierii care vor depune cereri pentru plăţile pe suprafaţă vor avea la dispoziţie un buget de 1,6 miliarde euro, sumă din care se vor plăţi 178 euro pe hectar. Suma a fost confirmată recent  de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De aceşti bani vor beneficia agricultorii care vor depune cererile la APIA  în perioada 1 martie – 15 mai 2014.

Tina CONDREA