Subvenții pentru pășunea ecologică

Fermierii nemțeni care solicită subvenția pe suprafață și alte plăți directe pentru pajiști permanente trebuie să știe că au posibilitatea să obțină și alte plăți compensatorii, un supliment financiar substanțial pentru fiecare hectar. De această dată vorbim de agricultura ecologică. De precizat că sumele alocate pentru pășunea permanență exploatată în sistem ecologic se alocă pe două direcții distinct. În prima fază, fermierii prmesc un sprijin financiar pentru conversia, trecerea la metodele de agricultură ecologică. Alte sume vor primi după parcurgerea acestei periodare, banii fiind destinați pentru menținerea pășunelor permanente în regimul agriculturii ecologice. La nivelul județului Neamț, pajiștile permanente ocupă suprafața totală de109. 459 hectare.

Convesia pajiștilor la agricultura ecologică Pentru pajiștile permanente aflate în conversia la agricultura ecologică sunt alocate două variante de plăți. Câte 143 euro/ha/an primesc fermierilor care nu au angajamente de agro-mediu și climă pentru pșunea respectivă, pachetul financiar aplicându-se la nivel național. Suma de 39 euro/ha/an se alocă fermierilor care au în derulare și angajamente de agro-mediu si clima pentru pachetele aplicabile pe pajisti permanente. Beneficiarii submăsurii trebuie să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafeţele agricole care fac obiectul angajamentului, pe toată perioada de desfăşurare a acestuia. Trebuie să menţină suprafeţele care au făcut obiectul angajamentului pentru conversia la metodele de agricultură ecologică pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării angajamentului respective. Fermierii ţin o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea angajamentelor, în caietul de agricultură ecologică, Fermierii vor trebui să facă dovada deţinerii competenţelor necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obţină cunoștințele și informațiile necesare sau să asigure expertiza necesară în domeniul implementării angajamentelor de agricultură ecologică prin servicii de consiliere sau consultanţă. Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă, pe unitatea de suprafață, ca plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de beneficiarii care încheie angajamente voluntare.

Menţinerea pajiștilor în sistem ecologic

Pajiștile permanente certificate în agricultură ecologică au în prima varintă de plată alocată suma de 129 euro/ha/an și se adresează fermierilor care nu au angajamente de agro-mediu și climă, pachetul aplicându-se la nivel național Suma de 73 euro/ha/an este destinată fermierilor care au în derulare și angajamente de agro-mediu şi climă. Beneficiarii submăsurii trebuie să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafeţele agricole care fac obiectul angajamentului, pe toată perioada de desfăşurare a acestuia. Ei ţin o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea angajamentelor. În plus, vor trebui să facă dovada deţinerii competenţelor necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obţină cunoștințele și informațiile necesare sau să asigure prin servicii de consiliere sau consultanţă Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă și reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de beneficiarii care încheie angajamente voluntare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU