Subvenții pentru agricultura ecologică

*Plăți pe două direcții: conversie la agricultura bio, dar și pentru menținerea în acest sistem *În Neamț avem 55 de operatori în agricultura ecologică

 Subvențiile pentru agricultura ecologică vor continua să fie plătite și în 2017 tot din fonduri europene, alocate prin PNDR 2014-2020. Cuantumurile pe hectar rămân destul de consistente, dar se aspresc și condițiile pe care fermierii trebuie să le respecte sunt foarte stricte. La nivel național, alocarea financiară pentru acest an este de 236,4 milioane de euro.

În prezent, la Direcția pentru Agricultură Neamț sunt înregistrați 55 de operatori în sistemul agriculturii ecologice, ca procesatori, comercianți și producători agricoli din sectoarele vegetal și zootehnic.

*Plăți pentru conversia la agricultura ecologică

Sprijinul se acordă anual ca suma fixă pe suprafață, ca plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare pe 2 ani pentru culturile anuale și 3 ani pentru culturile perene. Timp în care fermierii investesc în pământ, dar nu-l cultivă! Este perioada de „detoxifiere“ a solului. Ei trebuie să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafețele agricole care fac obiectul angajamentului, pe toata perioada de desfășurare a acestuia.

În plus, fermierii bio trebuie să dețină competențele necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obțină cunoștințele necesare ori să asigure expertiza necesară în domeniul agriculturii ecologice prin servicii de consiliere sau consultanță. Altfel spus, să se descurce în identificarea parcelelor agricole, completarea și depunerea angajamentelor și cererilor de plată, a măsurilor de management aplicabile în fermă.

Suma alocată pentru culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) aflate în conversia la agricultura ecologica este de 293 euro/ha/an, legume – 500 euro/ha/an, livezi – 620 euro/ha/an, vii – 530 euro/ha/an, plante medicinale și aromatice – 365 euro/ha/an. Pentru pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologica cuantumurile sunt cuprinse între  87 euro/ha/an și 124 euro/ha/an.

Fermierii bio trebuie să mențină certificarea suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pentru conversia la agricultura ecologică timp de 5 ani.

*Plăți pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică

Pentru menținerea în sistemul agriculturii ecologice, sprijinul se acordă anual ca sumă fixă pe unitatea de suprafață și reprezintă plata compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare pentru o perioada de 5 ani. Beneficiarii trebuie să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafețele care fac obiectul angajamentului, pe toata perioada de desfășurare a acestuia. Ei trebuie să țină evidența activităților agricole corelate cu implementarea angajamentelor. Fermierii bio trebuie să facă dovada deținerii competentelor necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obțină cunoștințele necesare prin servicii de consiliere sau consultanță.

Suma alocată pentru culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) certificate în agricultura ecologica este de 218 euro/ha/an, legume certificate – 431 euro/ha/an, livezi – 442 euro/ha/an, vii certificate – 479 euro/ha/an, plante medicinale și aromatice – 350 euro/ha/an, pajiști permanente 78-111 euro/ha/an.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU