Subvenţii la ovine şi caprine din zona defavorizată

CAPRE 2

* E posibilă prelungirea perioadei de primire a cererilor!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  Neamţ a încheiat, practic, perioada de primire a cererilor de plată aferente anului 2013 în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate”. Termenul limită a expirat din data de 15 noiembrie, dar e posibilă o prelungire a perioadei de depunere a cererilor de subvenţie. Detalii ne-a oferit Fănică Ambrosă, director APIA Neamţ: „Până acum s-au primit 270 de cereri pentru un efectiv de 29.000 capete ovine şi caprine din zona defavorizată. Este posibil să se acorde o prelugire a termenului. A fost o perioadă mai aglomerată, s-au suprapus  acţiunile de primire a cererilor, a fost mult de muncă pentru fermieri, dar şi pentru oamenii de la  noi”.

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de ovine şi caprine, persoane fizice şi juridice, întreprinderi individuale sau familiale, ce deţin exploataţii cu cod primit de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care sunt  localizate în zonele defavorizate din judeţul Neamţ.

Solicitanţii trebuie să depună o singură cerere de beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute, pe a cărui raza teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

În judeul Neamţ sunt 26 de localităţi care au statut de zonă defavorizată, cele mai multe fiind amplasate în zona montană, la care se adaugă şi 3 comune din partea Romanului.

 

* Banii se dau, dar nu oricui!

 

Deţinătorii de animale care solicită ajutor specific pentru speciile ovine şi caprine trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să solicite ajutor specific pentru un efectiv cuprins între 50 şi 300 capete de femele ovine sau caprine, inclusiv, care au vârsta de minimum 1 an la data de 31 august a anului de solicitare; efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul național al exploatațiilor – RNE la data depunerii cererii; să dețină registrul individual al exploatației completat şi actualizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare; femelele de ovine ori caprine, pentru care se solicită ajutor specific, trebuie să fie menținute, pe o perioadă de reținere de 100 zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploatației şi/sau locației, situată în zone defavorizate, menționată în cererea de ajutor. În plus, beneficiarii trebuie să respecte şi standardele de ecocondiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate mai sus menţionate poate atrage, după caz, reducerea până la excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi şi sancţiuni multianuale.

Fănică Ambrosă, directorul APIA Neamţ a ţinut să facă precizarea: „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ efectuează un control la faţa locului până la data limită a perioadei de reţinere, respectiv 23 februarie 2014 inclusiv. Dar poate fi efectuat controlul şi în afara perioadei de reţinere, după caz, în funcţie de neconformitățile rezultate în urma controlului. În tot acest timp, beneficiarii au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific”.

 

* La plată, câte  6,5 euro pe cap de animal

 

Subvenţia la ovinele şi caprinele de lapte şi de carne din zonele defavorizate se acordă anual. Plafonul maxim alocat, la nivel naţional, ajutorului financiar specific este de 6.711.315 euro, iar cuantumul maxim este de 6,5 euro/cap de animal.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pune la dispoziţia beneficiarilor formulare de cereri de ajutor pretipărite.

Pentru documentele depuse în copie, beneficiarul va prezenta documentele în original, în vederea efectuării conformităţii de către persoana desemnată din cadrul Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ.

 

Tina CONDREA