Subvenții integrale, pentru toată suprafața!

Tina Floarea soareluiO veste bună pentru fermieri! Din acest an, intrând în noua alocare financiară europeană, se schimbă și modul de calcul al cuantumului sub-venției pe unitatea de suprafață. Suma alocată României, de 1,6 miliarde lei, va fi împărțită la numărul total de hectare eligibile, adunate la nivel național. Nu se vor mai aplica nici un fel de reduceri ale cuantumului subvențiilor cuvenite pe unitatea de suprafață.

În trecuta alocare financiară, autoritățile noastre au negociat subvenția în agricultură la un nivel de referință pentru suprafața agricolă a României, cea din 2008, care era atunci de 8.716.370 de hectare. Între timp a tot crescut numărul hecterelor de teren agricol lucrat pentru care se acordă subvenții. Acum, suprafața

totală a ajuns la peste 9,8 milioane de ha, dar raportarea se facea până acum tot la nivelul de referință din anul 2008, cel de peste 8,7 milioane de hectare.
În acest context, suma alocată pentru cele 8,7 milioane ha, să fie împărțită pentru totalul real de peste 9,8 milioane hectare. De aici coeficientul de reducere care se aplica tuturor cererilor de subvenții, din întreaga țară. Să zicem, fermierul cerea subvenții pentru 10 hectare, dar suma alocată era pentru mai puțin de 9 hectare.
Acum, fermierul va primi subvenție pentru suprafața înscrisă în cererea unică de plată.
Anul trecut, la APIA Neamț, au fost depuse 28.200 cereri de subvenție pentru o suprafață totală de 175.105 hectare teren agricol. Vom vedea la cît se vor ridica solicitările din acest an. Temenul limită expiră la 10 iulie 2015.
Subvenții egale pentru toți fermierii europeni!

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a facut o serie de recomandări Comisiei pentru bugete, printre care și alinierea plăților directe pentru fermierii din toate statele membre.
Se solicită să se aloce o finanțare suplimentară sectorului laptelui, pentru a se atenua impactul volatilității continue a prețurilor din cadrul acestui sector, cerându-se evaluarea rezultatului studiului de impact privind eliminarea cotelor de lapte și să ofere, în consecință, sprijin adecvat pentru tranziția la fermele mixte pentru carne și lapte.
Un alt punct atins în recomandările formulate de membrii Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală ține de importanta programelor de distribuire a laptelui si fructelor în școli. Aceștia propun o creștere a creditelor în valoare de 20 de milioane de euro pe an pentru programul de distribuire a laptelui. De asemenea, aceștia admit ca programele de distribuire a fructelor și a laptelui în școli nu sunt ușor de pus în aplicare, din mai multe motive.
O altă recomandare vizează alocarea de fonduri suplimentare pentru a permite fermierilor europeni să-și comercializeze local produsele, în scopul asigurării unor marje de profit mai mari, precum și pentru măsuri de încurajare a unei inovații mai mari în sectorul agricol, pentru a-l face mai competitiv și a-i reduce impactul asupra mediului.

Tina CONDREA