SUBVENŢII ÎN AGRICULTURĂ 

Tina-7 subvenþii 2*Se ştie până când se primesc cererile, nu şi de când!

*Din acest an, 7 tipuri de plăţi

De ieri, la APIA Neamţ, fermierii ar fi trebuit să depună cererea unică de plată pe suprafaţă aferentă anului în curs. „Depunerea dosarelor a fost întârziată din cauza formularelor legate de cererea unică de plată”, motiva ministrul Daniel Constantin.După care a dat ca sigură ziua de 6 aprilie pentru primirea dosarelor de subvenţie.

Cererea de plată unică pe suprafaţă va face ca fermierul să nu mai vină la APIA  de mai multe ori, totul este înglobat într-un singur dosar de plată pentru toate tipurile de sprijin financiar acordate agricultorilor. Termenul pentru depunerea fără penalități a cererilor pentru subvenție privind plățile directe s-a extins până la data de 15 iunie, astfel încât să poată fi depuse toate documentele. În anii din urmă, fermierii puteau depune cereri până la 15 mai fără penalități. Dosarele se primeau și până în 10 iunie, dar cu penalități. Cererea de subvenţii în sectorul vegetal  va putea fi depusă și online.

*Nedumeririle fermierilor…

Din păcate, se ştie clar doar până când se primesc cererilele de subvenţii pe suprafaţă, dar nu şi  de când!Ieri dimineaţă încă nu era publicat, în Monitorul oficial, Ordinul de ministru privind plățile directe. Practic nu se ştia  precis cu ce documente trebuie să se prezinte fermierii pentru a depune cererea de plată. Nu se știa nici dacă sunt de ajuns contractele de arendă sau este necesară și adeverința de la Registrul Agricol, aflat în subordinea primăriilor.

Ulterior, în baza cererilor depuse anul trecut, fermierii vor fi repartizați câte unui funcționar al APIA, care îi va ajuta să completeze cererea unică de plată.  Acești funcționari vor face o planificare după care vor fi chemați fermierii la sediul APIA. Planificarea se va face la nivelul fiecărei comune. Cei care nu au semnătură electronică vor trebui să meargă la sediul APIA să semneze cererea unică de plată și să ducă documentele necesare autorizării la plată.

În 2014, la APIA Neamţ, au fost depuse 28.200 de cereri care acoperă o suprafaţă totală de peste 175.105 ha. Din acest an, plățile în agricultură  devin mai complicate, fiind mai greu de accesat, întrucât sunt impuse mai multe condiții. Fiecare sprijin financiar alocat  vizează, printre altele,  comasarea terenurilor agricole prin asociere, creșterea nivelului de integrare și sporirea  randamentului producției.

Prezentăm cele șapte tipuri de subvenţii agricole de care fermierii vor beneficia până în 2020.

 *Plata unică pe suprafață se va menține până în 2020 în aceeași formă, în sensul că se vor acorda bani pentru fiecare hectar în parte. Din 2020,  această plată se va face la nivel de fermă, nu pentru fiecare unitate de suprafață separat. Un motiv esențial pentru ca, în perioada 2018-2020, autoritățile să finalizeze Cadastrul Agricol!

*Ajutorul Național Tranzitoriu a fost la un pas de a fi scos, însă România a reușit să convingă Comisia Europeană că acest sprijin este unul important pentru fermieri. Așa se face că, în continuare, agricultorii și crescătorii de animale vor primi o sumă de bani și de la bugetul de stat, urmând ca valoarea acesteia să scadă până în 2020, pe măsură ce va fi crescut nivelul plăţilor pe suprafaţă.

*Plata redistributivă este introdusă în noul exercițiu financiar ca un stimul pentru asociere, pentru comasarea terenurilor. Fermierii care au sub 5 hectare vor primi câte 5 euro pentru fiecare unitate de suprafață, în timp ce agricultorii care explotează între 5 și 30 de hectare, vor primi câte 45 euro/hectar. În acest fel, autoritățile sunt convinse că se va ajunge la o asociere între fermierii care lucrează suprafețe vecine sau fermierii mici vor ceda exploatația către agricultorii sau asociațiile din zonă.

*Plata pentru practicile agricole benefice pentru mediu este o subvenţie nouă introdusă pentru a îmbina producția în agricultură cu protecția mediului. Este o condiționalitate prin care, toți fermierii care depășesc o anumită suprafață – cei care au între 10 și 30 de hectare vor trebui să aplice, obligatoriu, o cultură diversificată de două culturi, iar cei care au peste 30 hectare, o cultură diversificată de 3 culturi. În același timp, cei care depășesc 15 hectare vor trebui să asigure o suprafață de cel puțin 5% care să fie menținută cu zone de interes ecologic: arboret, margini de șanțuri sau culturi proteice  de mazăre şi soia. Fermierii au la dispoziție 2 ani pentru a se pune la punct cu privire la aceste eco-condiții, timp în care nu vor fi penalizați dacă nu respectă pachetul de înverzire. Din 2018, cei care nu respectă aceste cerințe, nu vor mai fi eligibili pentru a încasa subvenția agricolă pe suprafață.

*Plata pentru tinerii fermieri este un sprijin complementar Măsurii pentru instalarea tinerilor fermieri din PNDR. Tinerii de până în 40 de ani vor beneficia de o plată suplimentară pentru primele 60 de hectare.

*Sprijinul cuplat de producție  a fost activat pentru toate sectoarele agricole aflate în regres în ultimii ani, pierzând atât din cantitate, cât și din calitatea producției. Există plăți atât pentru anumite culturi, cât și pentru anumite ramuri din zootehnie. Acest sprijin este condiționat de un randamentul producției, iar pe partea de zootehnie, toate animalele trebuie să fie înregistrate în registrul raselor,  toate animalele trebuie să aibă o proveniență genetică de calitate. În același timp, se plătesc doar la acele suprafețe și efective care se află între anumite praguri de dimensiune economică a fermei.

*Plata simplificată pentru micii fermieri. Un fermier care primește, cumulat, pe toate schemele de plată, până în 1.250 de euro, nu va mai trebui să se supună condițiilor din pachetul de înverzire, nici celorlalte obligativități, precum cele legate de fermierul activ sau controalele agenției de plăți. Un mic fermier care activează un an în această schemă poate să decidă dacă își cedează exploatația vecinului pentru comasare, primind 120% din subvenția pe care ar fi primit-o dacă ar fi continuat exploatarea acelei suprafețe.

Tina CONDREA