Subvenții de top

*Primele: cartoful de sămânță, soia și sfecla de zahăr

Fermierii își pun mare nădejde în sprijinul cuplat pe care urmează să îl primească, alături de subvenția pe suprafață, ca plată directă, începând din 2015. Ba mai mult, sprijinul cuplat este privit ca un bonus, asigurat din bani europeni, pentru stimularea fermierilor ca să investească în culturile agricole care au întâmpinat dificultăți în ultimii ani.

Lista plantelor pentru care se alocă sprijinul cuplat include culturile de soia, lucernă, cartofii de sămânță și timpuriu, precum și sfecla de zahăr, fasole și mazăre boabe pentru industrializare, cânepă, tomate, castraveți, mere și pere pentru procesare, legume obținute în sere și solarii, ciuperci.

Sprijinul cuplat ar putea răsturna clasamentul celor mai profitabile plante agricole din culturile de câmp, având în vedere plățile suplimentare alocate pentru aceste culturi. Tendințe care deja s-au manifestat chiar din această campanie de însămânțări din agricultura nemțeană. Soia a fost semănată cu 750 ha mai mult!

Cele mai mari subvenții  se acordă la cartoful de sămânță, sfeclă de zahăr și soia.

Sprijinul cuplat în sectorul vegetal este substanțial, dar vine la pachet cu probleme. Sfecla de zahăr pierde teren în fața trestiei de zahăr, cartoful de sămânță e o cultură scumpă și pretențioasă, producție românească de soia de sămânță nu există.

 

*Cartoful de sămânță, un nou început?

Cea mai mare subvenție se acordă pentru hectarul cultivat cu cartof de sămânță, începând din acest an. Valoarea totală se ridică la 1.102 euro/ha, sumă în care intră 960 euro/ ha sprijin cuplat, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ajutorul național tranzitoriu.

În ultimii ani, cultura cartofului de sămânţă a scăzut dramatic la nivel naţional. Excepţie n-a făcut nici judeţul Neamţ, chiar dacă, la un moment dat, era declarat „zonă închisă” pentru cultura cartofului de sămânţă.

În timp, vom vedea dacă sprijinul cuplat  chiar va avea efectul scontat asupra culturii cartofilor pentru sămânță. La noi în județ, suprafețele ocupate cu cartof de sămânță sunt mici, cu mari oscilații mari de la un an la altul. Anul trecut, fermierii nemţeni au cultivat cartofi de sămânţă pe vreo 27 hectare. Asta după ce în 2013 s-au cultivat doar 15 hectare, iar cu un an în urmă doar 5 hectare…

*Suprafețele cu sfecla de zahăr, în scădere

Pentru sfeclă de zahăr subvenția totală  este de 842 euro/ha, find compusă din cei  700 euro/ha ca sprijin cuplat, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ca ajutor național tranzitoriu. Problema este că prețul la sfecla de zahăr a scăzut de la 29 euro/tonă, cât era anul trecut, la aproape 20 de euro/tonă.  În continuare este este nevoie de stimularea fermierilor pentru menținerea și extinderea suprafețelor cultivate cu sfeclă, având în vedere că din 2017 vor fi eliminate cotele la zahăr.

În această primăvară, fermierii nemțeni au semănat mai puțină sfeclă de zahăr, cu vreo 500 hectare. Asta după ce s-a făcut o redistribuire a cotei de zahăr între cele 4 fabrici românești de zahăr. Înainte de asta, Agrana Roman obținuse o suplimentare a producției de zahăr cu 12.000 tone. După restribuirea de acum, a pierdut suplimentarea. Așa au de pierdut și fermierii nemțeni, sfecla de zahăr fiind o cultură foarte profitabilă.

 *Soia, un plus de peste  100 ha

Soia beneficiază de un sprijin total de 467 de euro/ha, compus dintr-un sprijin cuplat de  325 euro/ha, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha la ajutorul național tranzitoriu.

Suprafețele cultivate cu soia au scăzut considerabil şi în judeul Neamţ după 2006, ca urmare a interzicerii cultivării soiei modificată genetic, după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

După un timp, fermierii nemţeni s-au reorientat spre această cultură, după ce  s-au convins  că şi soia nemodificată  este o afacere profitabilă.

Dacă în urmă cu  vreo 3-4 ani, suprafeţele cultivate cu soia nemodificată genetic erau sub mia de hectare,  acum au ajuns la peste  trei mii. Mai exact, 3123 ha.

Tina CONDREA