Subvenţii cu penalizări!

Tina Subvenţii, foto

*Neamţul, locul III pe ţară la corectitudine!

Până pe 15 mai,  fermierii aveau scadenţa pentru depunerea cererilor unice de plată pe suprafaţă, la APIA Neamţ. Acţiune care a foat declanşată începând cu data de 3 martie 2014. Cereri se primesc în contiunare, până pe 10 iunie. Numai că, pentru cererile ce se  vor depune de joi încoace, subvenţia se va diminua cu penalizarea de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. De asta era foarte important ca fermierul să se fi prezintat până pe 15 mai.

Fermierii  mai aveau un avantaj dacă se prezentau  la APIA Neamţ pînă pe 15 mai. Dacă  se întâmpla ca dosarul să nu fi fost complet, putea să vină cu restul de hârtii până pe 31 mai, timp în care nu i se percep penalizări. E vorba numai de fermierii cu documentaţia incompletă, nu de cei care nu s-au prezentat deloc. Fermierii care nu s-au grăbit, vor buni e plată! Mai exact, banii de subvenţii vor fi mai puţini.

 

*Fără penalizări, 25.700 cereri.

Dacă vom avea ori nu fermieri penalizaţi, aflăm din situaţia care ne-a fost prezentată de  Mihai Dorneanu, directorul  APIA Neamţ. Până la data scadenţei, adică 15 mai, s-au primit 25.700 de cereri, solicitări care acoperă o suprafaţă de 135.000 hectare. „Suntem la un procent de 87, 66 la sută, comparativ cu anul 2013. Procentul este calculat la total cereri depuse până la sfârşitul perioadei din campania de primire 2013. Consider că, până pe 10 iunie, o să ne apropiem de sută la sută ca nivel de primire a numărului de cereri, la fel şi  ca suprafaţă. Din acest an, se încearcă plata în timp real a suvenţiilor pe toate schemele pentru fermieri. Aşa cum s-a reşuit în camapnia 2013, când plăţile au început în lunile septembrie-octombire. În aceast se se va menţine acest termen pentru plata pe surafaţă. Cu menţiunea să se înceapă plăţile şi pentru sectorul zootenic, nu doar în cel vegetal. Practic, de la această dată, să înceapă plăţile pentru toate tipurile de subvenţii. Tot pentru a veni în sprijinul fermierilor, în momentul de faţă, la nivel central, sunt în lucru acordurile cu băncile, care vor acorda credite cu dobândă subvenţionată, în contul subvenţiilor. Ele vor intra în vigoare din luna august. Fermierii care doresc credite bancare în contul subvenţiilor, pot primi 85 la sută din valoarea acestor subvenţii.”

Subvenţia aferentă anului 2014 va fi şi mai consistentă financiar, fermierii vor avea la dispoziţie un buget de 1,6 miliarde euro, sumă din care se vor plăţi 178 euro pe hectar.

Ca indicatori de calitate a muncii, a corectitudinii salariaţilor de la  AIA Neamţ, judeţul nostru stă foarte bine. Un astfel de indicator se referă la numărul de suprapuneri generate în sistem. Asta reflectă modul de preluare a cererilor de la fermieri. Capitol la care APIA Neamţ se află pe locul III, la nivel de ţară.  Loc ocupat  prin faptul că la noi au fost înregistrate 1704 suprapuneri. Ultimul clasat are peste 50.000 suprapuneri.

Tina CONDREA