Subvenții cu penalizări!

Tina-Subvenţii, Mihai Dorneanu, dir. APIA În ”culpă”: 10.300 fermieri nemțeni

În data de 15 iunie, a expirat termenul limită până la care s-au primit cereri unice de plată fără a se precepe reduceri din cuantumul subvenției legal cuvenite.
În toată această perioadă, la APIA Neamț, s-a lucrat după program în cursul săptămânii, dar și în fiecare week end. Asta pentru ca fermierii să nu piardă vremea, să depună în timp scurt dosarele de subvenții.
Bunăroară, în ultima zi de primire a cererilor fără penalizări inspectorii din toate centrele locale și județean ale APIA Neamț s-a lucrat până la ora 12 noaptea, în momentul în care s-a închis aplicația electronică. Asta pentru că, de a doua zi,  pe 16 iunie, chiar de la începerea programului de lucru, la APIA a ”pornit” aplicația cu penalizări de 1 % pentru fiecare zi de întârziere, procent aplicat la valoarea subvențiilor cuvenite.
Campania de primire a dosarelor de subvenție din acest an a fost deosebită , în sensul în care într-o singură cerere erau trecute toate plățile la care are dreptul un fermier. De aici și problemele inerente oricărui nou început.
8 Mulți chemați, puțini veniți

Care e situația primirii cererilor fermierilor nemțeni, ne spune Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț: ”Până ieri,  aveam primite 18700 față de  numărul programat de 29000 de cereri unice pentru anul 2015. În cazul marilor fermieri, de la care cererile se primesc doar la Centrul Județean APIA Neamț,  din 300 programati și-au închis cererile doar 80.
Fermierii trebuie să aibă în vedere faptul că, în acest an, termenul de primire a cererilor unice fără penalizari a fost până în15 iunie, la care se adaugă încă 25 zile calendaristice cu reduceri de 1% pe fiecare zi lucrătoare.
Acum, APIA Neamț pri-mește, prin cererea unică toate solicitarile la plată aferente anului 2015, venite din partea fermierilor din sectorul zootehnic și vegetal. Nu mai există nici un fel de restricții pentru nici o schemă, depun cereri de plată indiferent de suprafața solicitată sau numărul ori specia de animale”.
Tot în această perioadă, se primesc cereri de plată și de la fermierii care utilizează pajiștile prin cosire și care nu dețin animale.
Nou pentru acest an, este schema simplificată pentru micii fermierii. Conform datelor pe care le avem din 2014, din cei 28200 care au depus cereri pe teren, estimarea ar fi de 24000 fermieri care vor fi incluși atutomat în schema pentru micii fermieri, deci un procent de aproximativ 85%.

Tina CONDREA