Subvenţii cu bani de împrumut!

Tina1-Subvenţii, foto 2*Plăţile: după 15 ianuarie în vegetal,  din februarie în zootehnie

Guvernul a aprobat  alocarea, cu titlu de împrumut, sumei de 3.700.000 mii lei, în echivalent euro. Suma va fi transferată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către Ministerul Finanțelor Publice, la solicitarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea achitării diferenței de plată pe suprafață aferentă campaniei 2014 către beneficiarii acestei scheme. Banii puşi la dispoziția Ministerului Agriculturii provin din venituri realizate  din privatizare şi vor fi restituiţi până la data de 30 decembrie 2015 din fondurile rambursate de către Comisia Europeană pe baza declarațiilor de cheltuieli transmise.

Aplicarea măsurilor prevăzute în acest act normativ  va permite beneficiarilor plăţilor, în speţă fermierilor, să-şi elaboreze propriul plan de afaceri, precum şi programul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, adaptate cerinţelor pieţei, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească conform schemelor de plată. Pot miza pe aceşti bani, că sigur vor veni! În timp scurt.

 

*În Neamţ, 28.200 beneficiari de subvenţii în vegetal

În judeţul Neamţ, ca beneficiari ai diferenţei de subvenţii pe suprafaţă avem 28.200 de fermieri, cu o suprafaţă totală de 175. 105 ha.

Din  data de 16 octombrie 2014, fermierii nemţeni  au primit  avansul  de 69 de euro pentru fiecare hectar  teren agricol lucrat.  Suma totală aferentă subvenţiei anului 2014 este de 159 de euro pe hectar. Plata europeană a crescut de anul trecut, de la 139 la 159 de euro, la care se adăugă  21 de euro, contribuţia naţională plătită de la bugetul de stat.

Banii ca avans  de 50 % la subvenţie s-au alocat, prin virament, la finele anului trecut. Ei au intrat direct în conturile fermierilor, cele indicate în cererile de plată. Din 15 ianuarie 2015 urmează să se achite diferența de 50 la sută din subvenţia aferentă anului 2014.

Nivelul ajutoarelor naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în data de 30 decembrie 2014, urmând ca plata efectivă să se realizeze din această lună.

 

*De luna viitoare, plăţi în sectorul zootehnic

Avem o veste bun şi pentru crescătorii de animale, beneficiari de subvenţii. Până la sfârșitul acestei luni, Ministerul Agriculturii va promova un act normativ care va reglementa acordarea ajutorului național de tranziție  în sectorul zootehnic, pentru speciile  bovine, ovine și caprine. Plata acestor subvenţii se va realiza în cursul lunii februarie 2015.

Iată şi câţi deţinători nemţeni de animale  vor beneficia de aceste subvenţii. Anul trecut, la APIA Neamţ, pentru specia bovine s-au depus 7509 cereri pentru un efectiv de peste 34.000 capete bovine. Pentru ovine şi caprine, cererile depuse însumează  efective de 150.000 oi şi 30.000 capre.

În zona defavorizată, cereri de subvenţii s-au depus pentru 10.000 capete  vaci cu lapte sau carne. Zootehniştii vor primi,  în cont subvenţia aferentă anului 2014, în jur de 700 de lei subvenţie pe cap de animal. Asta  în condiţiile în care, în anul 2013, ajutorul era de doar 500 de lei. Din acest an se va mai adăuga pentru cei cu vaci de lapte un plus de subvenţie  de 250 de euro pe cap de animal,  sumă în creștere progresivă până în 2020. Fermierii care deţin vite de carne vor primi 300 de euro pe cap de animal.  O creştere a sprijinului se va înregistra şi la ovine, unde, pe lângă ajutorul pe care îl au în prezent, de 38,5 lei/cap, se va introduce încă un sprijin de 7 euro pe cap de animal.

Tina CONDREA