Subvenţii agricole, cereri şi plăţi

Craciun Ioan As Crescatorilor de Ovine

*De miercuri încep plăţile  în secotul vegetal

*S-au stabilit cuantumul suvenţiilor pe culturi

* Se eliberează adeverinţe pentru plăţi în avans

*În pregătire, subvenţia la motorină

*Bani pentru agricultura ecologică

 

Covorbire cu Fănică Ambrosă, director APIA Neamţ

 

Rep.: Ca şi pe ogor, acum, în birourile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul judeţean Neamţ se lucrează la „foc continuu”, fiind în derulare mai multe acini. Cu care începeţi?

Fănică Ambrosă: În primul rând, ţin să informez fermierii ca s-au stabilit cuantumurile plăţilor în sectorul vegetal. Astfel, la schema de sprijin pentru plată pe suprafaţă cunatumul este de 139,17 euro/ha, iar la schema de plată separată pentru zahăr este de  331,78 euro/ha. La plata naţională directă complementară pentru culturi situate  în teren arabil cuantumul este de 21,00 euro/ha, iar plata naţională directă complementară pentru sfecla de zahăr de 134,65 euro/ha. Plăţile se fac în lei, la cursul de 4,4620 lei pentru un euro.

 

Rep.: Alte acţiuni în derulare?

F.A.: Tot acum se primesc cererile privind plăţile directe complementare în sectorul zootehnic – specia bovine,  pentru solicitarea primelor aferente fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA. Termenul limită de depunere a cererilor expiră în data de 28 octombrie 2013. Pînă în prezent, la APIA Neamă s-au înregistrat 1465 cereri, pentru eu efectiv de 8505 capete bovine.

 

Rep.: Pentru agricultura ecologică se face ceva? Acolo e nevoie de mai mulţi bani, pentru ca oamenii să iasă cu bine la „liman”…

F.A.: Sigur că da!  Pentru acest mai nou sector de activitate, până pe  29 noiembrie 2013, primim cererile de solicitare a ajurorului specific pentru îmbunătăţirea calităţi  produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică. Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie. Adică în perioada  de trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică. Până la aceasta dată,  la APIA  Neamţ, s-au  înregistrat 8  solicitări din care: o cerere  în sectorul zootehnnic  pentru 230 familii de albine şi 7 cereri în sectorul vegetal, pentru o suprafaţă de 163,28 ha. Din păcate, constatăm că activitatea din aceste domeniu este în scădere. Dovadă e că, anul trecut, au fost înregistrate 17 cereri de solicitare a ajutorului  specific pentru agricultura ecologică. Adică la mai puţin de jumătate. Dar nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că mai e până la expirarea termenului de depunere a cererilor. Mai bine de o lună!

 

Rep.: Se mai aude ceva despre motorina subvenţionată folosită în agricultură? Că nu mai e mult şi se încheie anul. Mecanizatorii folosesc motorină …cu taxă de drum. De parcă s-ar plimba pe ogor, nu ar executa lucrări agricole, de recoltat, semănat şi de recoltat!

F.A.: Săptămâna trecută s-a dat hotărârea  de guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajuor de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Acum,   trebuie să aşteptăm să fie publicate normele metodologice de la APIA Central. Asta  după data de 1 noiembrie 2013.

 

Rep.: Vin fermierii după adeverinţe, pentru a primi subvenţii în avans?

F.A.: Sigur că vin. La APIA Neamţ este în curs eliberarea de adeverinţe privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăţurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă  din campania anului 2013,  în cuantum de 110 euro. Până în acest moment, Centrul Judeţean al APIA Neamţ a eliberat 113 adeverinţe, pentru o suprafaţă totală de aproape 21.540 ha. De asemenea, tot acum, eliberăm şi adeverinţe privind plăţile naţionale complementare directe – sector zootehnic specia ovine/caprine. Până în prezent s-au emis 113 adeverinţe, care corespund unui efectiv de  19.741 capete ovine şi caprine. Cuantumul stabilit este de 30 lei/cap, nivel stabilit prin hotararea de guvern de săptămâna trecută.

 

Rep.: Ştirea cea mai mult aşteptată de fermieri?

F.A.: Le spunem că toate dosarele de subvenţii depuse în campania de primire a cererilor de plată pe suprafaţă, în număr de 29.000, sunt pregătite pentru a intra pe fluxul de autorizare, în vederea efectuării plăţiilor în avans. Asta înseamnă 50 la sută din plata integrală, bani care se vor da începând cu data de 16 octombrie 2013.

 

Tina CONDREA