Subvenție pentru acciza la motorina din agricultură

Tina-APIA, Mihai Dorneanu, dir. APIA*Cererile se primesc până pe 31 decembrie *Solicitanții trebuie să devină persoane fizice autorizate *Primesc subvenție și fermierii care folosesc utilaje închiriate

APIA Neamț primește cererile de acord prealabil pentru finanțarea aferentă schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2016. Cererile se depun până la data de 31 decembrie 2015, inclusiv.

Beneficiarii ajutorului financiar sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, grupuri de producători recunoscute sau organizații de producători recunoscute, precum și organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare. Mai nou, de motorină subvenționată beneficiază organismele sau organizațiile de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală și de a-și face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

*Noutăți în acordarea subvenției la motorină

APIA Neamț vine cu lămuriri suplimentare pentru fermierii care doresc să obțină subvenția la motorină folosită în agricultură, având în vedere că, de anul viitor, au apărut mai multe noutăți în acordarea acestui sprijin financiar. „Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai prezentei scheme dacă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. De subvenția la motorină pot beneficia și acei fermieri care îndeplinesc condițiile de mai sus și care au folosit utilaje închiriate. Singura condiție în această situație este aceea ca documentele sau facturile care atestă achiziționarea combustibilului să fie pe numele societății comerciale, întreprinderii individuale sau persoanei fizice autorizate care solicită această subvenție“, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Centralizatorul lunar cu facturi trebuie să demonstreze că acea cantitate de motorină a fost folosită în ferma respectivă pentru lucrările agricole. Dacă aceste facturi sunt pe numele proprietarului utilajelor agricole, fermierul care le-a închiriat nu poate beneficia de acest ajutor de stat. Centralizatorul cu facturi se atașează la cererea de plată care se depune trimestrial la APIA Neamț.

Valoarea accizei pentru anul 2016 va fi comunicată de către Ministerul Finanțelor în perioada imediat următoare. Ajutorul de stat la motorină se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă. Pentru 2015, fermierii au primit o subvenție de 1,79 lei pe litrul de motorină.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU