Subvenția pentru soia nu va scădea

Tina-SOIASUBTITLURI: * Plată totală: 532 euro/ha * Mare atenție la sămânță!

Un lucru este sigur: sumele plătite ca sprijin cuplat la cultura de soia nu vor scădea! Temerea fermierilor era justificată! Pentru acest an, valoarea sprijinului cuplat la soia a fost stabilită la 325 euro pe hectar. Nivel calculat pentru o suprafață totală de 90.000 hectare, cultivate în toată țara. Pentru soia mai sunt și alte plăți suplimentare. Toate aceste facilități au ajuns la urechile fermierilor. Rezultatul: au crescut considerabil suprafețele cultivate cu soia. La nivel național soia s-a semănat cu 15.000 hectare mai mult, ajungându-se la un total de 75.000 ha. În județul Neamț creșterea este de aproape 1.100 ha. În această situație, sprijinul cuplat la soia rămâne la nivelul stabilit inițial: 325 euro/ha.

Cu adevărat, probleme vor fi de anul viitor. Sprijinul cuplat este condiționat de folosirea de sămânță autohtonă, certificată. Pentru acest an nu a existat sămânță românească pentru soia, s-a obținut o derogare. Din 2016 toți fermierii care vor să beneficieze de sprijinul cuplat stimulativ, vor trebui să cultive soia din sămânță certificată de proveniență românească.

Subvenția totală: 700 euro/ha în anul 2020

Din acest an, pentru soia se acordă subvenții suplimentare, pe lângă plata unică pe suprafață. Se știe, sprijinul cuplat la soia va fi de 325 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020. An în care subvenția suplimentară va fi de 376 euro/ha, la care se adaugă plata pentru înverzire, în cuantum de 143 euro/ha, un ANT de 13 euro/ha. Astfel, rezultă o subvenție suplimentară de 532 euro/ha. Plus plata unică pe suprafață care, anul trecut, a fost de 158 euro/ha. Adunate, iese o subvenție totală de peste 700 euro/ha, la nivelul anului 2020. Plată suplimentară care se va acorda pentru cultura de soia. Soia continuă să fie o cultură profitabilă, după recoltare terenul rămâne bogat în azot, iar buruienile nu prea mai cresc.

Tina Condrea