Subvenția pentru pajiști: buruieni care lasă fermierii fără bani

*APIA Neamț începe controalele în teren

Fermierii care au depus cereri de subvenție pentru pajiști trebuie să știe că au de respectat anumite condiții pentru a primi banii. În perioada următoare va fi extras eșantionul de control și inspectorii pot ajunge la ei în fermă pentru verificări. În cazul beneficiarilor care au cerut subvenție pentru pajiști, inspectorii APIA Neamț verifică starea suprafețelor și urmăresc dacă pe aceasta sunt prezente o serie de buruieni nedorite. Sunt buruienile care îi pot lăsa fermierii fără banii la subvenția pentru pajiști.

*Brusturele constituie o problemă pe pajiști prin faptul că nu este consumat de animale și împiedică dezvoltarea altor specii cu valoare furajeră, sufocând vegetația. Ciulinii săi se agață foarte ușor de blana animalelor, de îmbrăcăminte, saci și alte materiale textile, facilitând răspândirea plantei la distanțe mari. Depreciază calitatea lânii, creând probleme mari la prelucrarea acesteia.

Crește în culturi, livezi, pe pajiști, pe marginea drumului, în toate zonele, de la câmpie până la munte, fiind rezistent la secetă și temperaturi extreme.

Planta trebuie distrusă în faza de rozetă, înainte de a emite tulpini, prin stropire cu erbicide, sau cu sapa, prin tăiere sub colet pentru a nu regenera.

*Ciulinul este o buruiană periculoasă, agresivă, deoarece se dezvoltă rapid, sufocând vegetația. Planta trebuie distrusă în faza de rozetă, înainte de a emite tulpini, fie prin stropire cu erbicide, fie cu sapa, prin tăiere sub colet, pentru a nu regenera. Dacă au apărut inflorescențele, acestea trebuie tăiate și arse, după ce se usucă, întrucât semințele se răspândesc ușor prin vânt la câțiva kilometri distanță, datorită smocului de perișori care le însoțește.

*Cucuta crește peste tot, de la șes până la munte. Toate părțile plantei, în stare verde sau uscată, sunt toxice pentru animale și om, având efect paralitic asupra sistemului nervos, putând cauza moartea, prin ingerare. Planta trebuie distrusă cu sapa sau prin stropire cu erbicide.

*Scaiul dracului crește îndeosebi pe pășuni uscate. Datorită țepilor, animalele nu pot paște iarba din imediata apropiere. Planta trebuie distrusă cu sapa sau prin stropire cu erbicide. Dacă plantele au ajuns la maturitate, trebuie arse, pentru a distruge semințele.

*Laptele câinelui este o plantă răspândită pe pajiștile din zona de câmpie, până în etajul pădurilor de conifere. Se înmulțește mai mult prin rizomi, semințele fiind, în general, neviabile. Întreaga plantă este toxică, atât în stare verde, cât și uscată.

Sucul lăptos conținut în frunze și tulpini provoacă iritații grave la contactul cu pielea. Cauzează inflamații, însoțite de purgații și sângerări drastice dacă este consumată de animale. Planta se distruge prin stropire cu erbicide sau cu sapa.

*Feriga de câmp crește în colonii întinse la marginea pădurilor, prin poieni și pajiști, în regiunea montană. Rizomii sunt rezistenți la foc, prin urmare, arderea nu constituie un mijloc eficace de combatere a acestei buruieni. Planta trebuie distrusă fie prin stropire cu erbicide, fie periodic, cu sapa, pe măsură ce regenerează.

Măcrișul mărunt crește pe pajiștile umede, pe soluri sărace, nisipoase, moderat acide. Conține oxalați ce conferă toxicitate plantei dacă este consumată de animale în cantitate mare, concretizată prin manifestări nervoase, iritație gastro-intestinală și tulburări renale. Cabalinele sunt foarte sensibile, moartea putând surveni la 2-3 ore de la consumul unei cantități mari de măcriș. Planta se combate prin stropire cu erbicide sau prin distrugerea periodică, a rizomului persistent, cu sapa.

*Cornuții constituie o problemă pe pajiști prin faptul că plantele tinere sunt toxice pentru taurine, cai și porci, iar fructele se agață ușor de blana animalelor, îndeosebi a oilor și creează probleme la prelucrarea lânii, depreciindu-i calitatea.

Se combate prin stropire cu erbicide sau prin tăiere cu sapa, după care trebuie arsă, pentru distrugerea fructelor și semințelor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU