Subvenția pe pășune, motiv serios de proteste!

Tina-Pășune*Asociațiile crescătorilor de animale nu pot depune cereri de plată *Așa riscăm să pierdem banii europeni pentru pășuni *În Neamț, suprafață totală de pășune este de 110.000 hectare

Dacă asociațiilor crescătorilor de animale nu li se va permite să depună cereri de subvenții, există riscul să pierdem banii europeni pentru o suprafață de 3,8 milioane de hectare de pășuni. România are 5,8 milioane hectare de pășuni, din care peste 4 milioane de hectare sunt eligibile la plată. Din această suprafață, în anii din urmă, pentru 3,8 milioane de hectare de pajiști și pășuni subvențiile au fost solicitate la plată de către asociații ale crescătorilor de animale. La nivelul județului Neamț, suprafață totală de pășune este de 110.000 hectare, din care 68.000 pajiști și 42.000 ha de fânețe. Păstrând proporțiile, situația este similară și pentru fermierii nemțeni.

Asociațiile crescătorilor de animale nu mai au voie să depună cereri de subvenții pentru pășuni mai mult din considerente conceptuale. Asociațiile nu sunt considerate a fi „fermier activ“, sintagmă de care depinde acordarea de subvenții pentru pășune. De fapt, acesta a fost și una din cele mai mari nemulțumiri care i-a scos în stradă pe crescătorii de animale.

Înainte de protest, conducerea Ministerului Agriculturii împreună cu reprezentanții crescătorilor de bovine, ovine, caprine și porcine au analizat posibilitatea ca asociațiile crescătorilor de animale să aibă alocate coduri ANSVSA temporare pe pajiștile concesionate de la consiliile locale unde se deplasează și pășunează animalele membrilor lor, ca astfel să poată depune cereri unice de plată în acest an.

Există această posibilitate. Urmează să se vadă exact cum vor reuși autoritățile să pună cap la cap soluțiile pe care le-au găsit de comun acord liderii crescătorilor de animale conducerea Ministerului Agriculturii. Trebuie să se vadă foarte clar care va fi impactul, astfel încât nu cumva ca această măsură să se întoarcă împotriva fermierilor. Mai ales că sunt animale în perioada de retenție, ele fiind atent urmărite. Trebuie foarte bine verificată această variantă, ca nu cumva fermierii să devină vulnerabili la un audit sau la verificări și astfel să piardă subvenția pe pășune. Să ne întoarcem de unde am plecat, adică la situația de acum.

Cu toate aceste puneri de acord, crescătorii de animale tot nu înțeleg de ce nu este consideră asociația lor ca fiind fermier activ, ca să poată depune cerere unică de plată pentru subvenția pentru pășune, cum au făcut până acum.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU