Subvenția la motorină, doar pentru fermierii PFA!

subventie-motorina-2012Ministerul Agriculturii supune dezbaterii publice un proiect de ordin prin care se prevede ca producătorii agricoli persoane fizice vor trebui să se transforme în persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, pentru a primi subvenția la motorină. Proiectul cuprinde procedurile specifice de implementare și control, precum și formularistica necesară aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Pentru fiecare an calendaristic, cantitățile necesare de motorină pot fi achiziționate integral sau în tranșe, în funcție de opțiunea beneficiarilor. Producatorii agricoli pot solicita subvenţia pentru cantitatea de motorină prevăzută în acordul prealabil în maxim patru cereri de plată pe an.

*Cantitatea anuală, împărțită trimestrial

În perioada 2015-2020, statul va acorda subvenții pentru maxim 410 milioane litri motorina pe an. Subvenția va fi acordată ca ajutor de stat sub formă de rambursare în sectorul producției primare de produse agricole, pentru lucrări mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare. Cantitatea anuală se împarte astfel: trimestrul I – 10%, trim. II – 35%, trim. III – 40%, trim. IV – 15% din cantitatea totală anuală. Pentru a primi subvenția la motorină, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească mai multe condiții, în funcție de sectoarele vegetal, zootehnic, îmbunătățiri funciare, în care ei își desfășoară activitatea. Pentru 2015, cererea de acord prealabil se depune în termen de 20 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Pentru anii 2016, 2017, 2018, 2019 si 2020, se depune o singură cerere anuală de acord prealabil pentru finantare, în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic anterior.

Prin excepție, beneficiarii pot depune cerere de acord prealabil pentru finanțare și în cursul anului calendaristic pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat prin rambursare. În cerere, se menționează trimestrul ori trimestrele pentru care se solicită acordul prealabil pentru finanțare.

*Documentele necesare

Odata cu cererea de acord prealabil pentru finanțare, solicitanţii subvenţiei pentru motorină trebuie să depună la APIA Neamț documentele de indetificare a fermelor,  situația suprafeţelor şi a structurii estimative a culturilor pentru care solicită ajutorul de stat, evidența  efectivului rulat sau a efectivului mediu anual, întocmită de beneficiar şi vizată de medicul veterinar împuternicit de liberă practică. Este nevoie și de angajamentul solicitantului persoană fizică cu privire la autorizarea sa ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.

*Noi beneficari de subvenții

Formele asociative pot solicita și ele subvenţia pentru motorină, depunând la APIA Neamț o declaraţie pe propria răspundere a membrilor prin care aceştia își declară suprafeţele şi afirmă că nu depun individual cereri pentru motorină cu acciză redusă, pentru suprafeţele din cadrul formei asociative solicitate de asociaţie.

Pot primi subvenție la motorină şi organismele ori organizațiile de cercetare, respectiv universități, institute naționale, staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, indiferent de statutul lor juridic. Acordul prealabil pentru finanțare se eliberează în maxim 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, după care beneficiarii pot depune cereri de plată, însoţite de documente specifice pentru fiecare sector de activitate.
Tina CONDREA